TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2021.
Narodno pozorište Tuzla:
Reprize ˝Kreketanja˝ u petak i subotu

Tuzlarije


Narodno pozorište Tuzla u ovoj sedmici će svoju najnoviju predstavu "Kreketanje" u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića izvesti u dva dana. Prvi dan igranja pred tuzlanskom publikom je u petak 23. april, a drugi dan u subotu 24. april 2021. godine.

Zbog zabrane kretanja od 21:00 do 05:00, obje predstave će početi u 17:30 sati.
"Kreketanje" je komad iz Bašovićeve zbirke "Četiri i po drame", žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života. Predstava Kreketanje, premijerno je izvedena polovinom prošlog mjeseca marta i naišla je na odličan prijem kod publike i pozorišne kritike.

Autor Bašović želi kroz "Kreketanje" koje naziva "predstavom o predstavi" pokazati važnost pozorišta i scenske igre.

Samu svetost pozorišne igre je nemoguće ostvariti bez posebnog putovanja u koje su upuštaju dvije nužne strane za opstanak pozorišta – kolektiv glumaca i kolektiv publike.

U konkretnom radu na "Kreketanju", prvi putnici su tuzlanski glumački ansambl kojeg čine: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević/Hasan Sušić, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

Svi posjetioci su obavezni poštovati mjere donesene u cilju sprječavanja širenja zaraze Korona virusom, držati distancu, nositi masku tokom predstave, te izvršiti dezinfekciju ruku prilikom ulaska.

Preporuka NP Tuzla su rane rezervacije ulaznica putem maila [email protected] ili pozivom na telefon pozorišta: 035/251-645.

Prodaja ulaznica vršit će se na blagajni pozorišta sat prije, a ulazak publike u salu 15 minuta prije početka predstave.

Osmrtnicama ba smrtovnice