TUZLARIJE - KULTURA

22.11.2005.
Objavljena knjiga “Dnevnik revolucije” Fatmira Alispahića
Izbor 150 tekstova
Iz štampe je izišla knjiga 150 izabranih tekstova Fatmira Alispahića koji su objavljivani u Magazinu “Walter” u periodu 2001.-2005. godina. Knjiga ima 400 stranica i nosi naslov “Dnevnik revolucije” po istoimenoj Alispahićevoj kolumni.

- “Dnevnik revolucije” se može čitati i tumačiti i kao svojevrsna politička hronika, budući da je Alispahić komentarima popratio najznačajnije političke događaje (npr. ustavne promjene, usvajanje Izbornog zakona, predizborne kampanje, događaje nakon 11. septembra, i sl.) Posebno zanimljiv dio knjige čini nekoliko medijskih afera čiji je pokretač bio Alispahić (npr. slučajevi Lovrenović, antisemitizam, tužba IZ, i sl.), te Alispahićevi polemički tekstovi koji su ispisivani u tim povodima – napisao je u recenziji Mirzet Ibrišimović.
Recenzent Nijaz Omerović je napisao da “više od polovice ovih tekstova čine kolumne koje se razlikuju po leksičkoj, stilskoj, u suštini, književnoj osobenosti, i kao takve čine posebnu vrijednost za naše novinarstvo, jer ukazuju na mogućnost literarnog osvježavanja novinarskog jezika”.

Ovo je 12. Alispahićeva knjiga i treća knjiga njegovih novinskih tekstova. Prva je “Krv boje benzina” (1996), a druga “Diwanhana” (2002).
Na naslovnici “Dnevnika revolucije” se nalazi crtež ostarjelog Če Gevare, dok su na poleđini knjige izvodi iz deset mišljenja o Fatmiru Alispahiću koja su u različitim povodima iznosili ugledni bh. intelektualci.

Akademik prof. dr. Esad Duraković (Start, 19. XI 2004.)
Divim se hrabrosti tog čovjeka. Ponekad se pitam odakle mu tolika hrabrost. Ja toj hrabrosti srdačno aplaudiram.

Akademik prof. dr. Muhamed Filipović (Dnevni avaz, 17. V 2003.)
Lično cijenim Fatmira Alispahića. Smatram ga vrlo inteligentnim i vrlo sposobnim čovjekom koji veoma mnogo obećava. Njegovim osobitim kvalitetom smatram veliku osjetljivost prema situaciji u kojoj se nalaze Bosna, Bošnjaci i muslimani.

Akademik Abdulah Sidran (Ljiljan, 19. VIII 2002.)
Tekstove Fatmira Alispahića čitam kao neke heftične lektire, istina bolne lektire, istina nije lahko zaspati poslije čitanja njegovih tekstova…

Nedžad Ibrišimović (Ljiljan, 30. I 2004.)
Fatmir Alispahić je jedan pravedni bošnjački gejzir. Fatmir je snažna, živa i angažirana istina u Bošnjaka. On je najistaknutija perjanica bošnjačke istine u žurnalizmu.

Isnam Taljić (SAFF, 1. II 2005.)
Fatmir Alispahić je jedan od rijetkih preostalih slobodomislećih Bošnjaka.

Prof. dr. Nijaz Duraković (Dnevni avaz, 20. V 2003.)
Ako se njegovo pisanje nekome ne sviđa, Bože moj, to nije razlog da se na njega sruči lavina optužbi koje puno, doista puno mirišu na najcrnja staljinistička vremena. Ta lavina niti daje legitimaciju demokratičnosti, niti slobode, niti nezavisnosti. Na kraju krajeva, Fatmir je dosta toga dobro pogodio i dobro dijagnosticirao.

Prof. dr. Rešid Hafizović (Start, februar 2005.)
Fatmir Alispahić je jedan lijep izdanak bošnjačkog mentaliteta i kulture. On svoje stavove iznosi bez uvijanja, bez kompleksa i, katkada, bez skrupula, jer je njegova isfrustriranost stanjem u kome su se Bošnjaci našli prevelika, tako da ponekad ne bira riječi kako bi svojim stavovima probudio uljuljkanu svijest Bošnjaka. Mislim da on ne mrzi druge. I mislim da on jeste tolerantan.

Hadžem Hajdarević (Walter, 12. VI 2002.)
Fatmir Alispahić je najčitaniji kolumnist u zemlji. Alispahićevi tekstovi, stavovi, rezovi u bolesna tkiva društva imaju najvišu voltažu riječi i neposredno proizvedena smisla. Alispahićevi tekstovi nemaju pardona, ali imaju obzira, nemaju taktiziranja, ali imaju odgovornosti, nemaju politikantstva, ali imaju vlastitu, profiliranu političku kulturu.

Indira Kučuk Sorguč (Ljiljan, 24. VI 2002.)
Fatmir Alispahić je naš ponajbolji kolumnist.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (27. XII 2004.)
Svojim tekstovima Fatmir je probudio bošnjačku i bosanskohercegovačku dijasporu, što će imati nesagledivo korisne posljedice za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

Osmrtnicama ba smrtovnice