TUZLARIJE - KULTURA

14.06.2021.
Narodno pozorište Tuzla:
˝Kreketanja˝ u ponedjeljak i utorak

Narodno pozorište Tuzla najavljuje dvije izvedbe predstave "Kreketanje" u režiji Aleša Kurta i autora Almira Bašovića. Prvi dan igranja pred tuzlanskom publikom je u ponedjeljak 14. juna, a drugi u utorak 15. juna 2021. godine.

Tuzlarije


"Kreketanje" je komad iz Bašovićeve zbirke "Četiri i po drame", žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života. Predstava Kreketanje, premijerno je izvedena polovinom prošlog mjeseca marta i naišla je na odličan prijem kod publike i pozorišne kritike.

Autor Bašović želi kroz "Kreketanje" koje naziva "predstavom o predstavi" pokazati važnost pozorišta i scenske igre.

Samu svetost pozorišne igre je nemoguće ostvariti bez posebnog putovanja u koje su upuštaju dvije nužne strane za opstanak pozorišta – kolektiv glumaca i kolektiv publike.

U konkretnom radu na "Kreketanju", prvi putnici su tuzlanski glumački ansambl kojeg čine: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević/Hasan Sušić, Elmir Kivalić, Jasmina Dedić-Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac, Samina Mujkanović

Predstave se izvode u sali Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 19:30, a sve dodatne informacije i rezervacije mogu se dobiti na telefone: 035 251-645 i 251-646 u Marketing službi Narodnog pozorišta Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice