TUZLARIJE - KULTURA

28.06.2021.
Teatar kabare Tuzla:
Manifestacija ˝Ljeto u Tuzli˝ započinje predstavom ˝Bosanska kraljica˝

Tuzlarije


Na ljetnoj sceni Narodnog pozorišta Tuzla (Caffe Sydney) u okviru tradicionalne manifestacije Grada Tuzle "Ljeto u Tuzli" biće izvedena predstava "Bosanska kraljica" autorice Marice Petrović u četvrtak, 01.07.2021. godine s početkom u 20:30 sati.

U posljednjih nekoliko godina Tuzla je doživjela pravi kulturni preporod, a gradske strukture odlučne su da sve raspoložive resurse ulože u razvoj turizma. U skladu s tim već nekoliko godina Grad Tuzla organizuje manifestaciju "Ljeto u Tuzli" koja u okviru svojih sadržaja nudi po nešto za sve starosne skupine.

Ovu višestruko nagrađivanu monodramu je režirao Vlado Kerošević u kojoj ulogu Katarine Kosače ostvaruje glumica Ivana Milosavljević. Nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Matice hrvatske Tuzla te Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. 

Pitanje koja postavlja ova predstava je: može li Katarina Kosača danas biti uzor? Treba li nam, u današnjem dobu jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put na kojem smo svi jednaki, po zemlji na kojoj smo rođeni? Je li povijest učiteljica života i jesu li povijesne osobe mogući uzori?

Oživljavajući život Katarine Kosače, buđenjem iz legende, ova monodrama svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, kalvariju žene koja nikada nije zaboravila svoje podrijetlo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

Tuzlarije


Autorica: Marica Petrović
Režija: Vlado Kerošević
Asistent režije: Jasmina Čelebić-Tanović
Uloga Katarine Kosače: Ivana Milosavljević
Suradnik na Tehnici glasa: Lejla Teskeredžić
Suradnik na Scenskom pokretu: Baisa Bakin
Suradnik u radu na songovima: Dario Antunović 
Svjetlo: Nermin Brković 
Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić
Prijevod oporuke: Alen Matošević
Sponzor predstave: Grad Tuzla

Rezervaciju možete uraditi u Caffe Sydney. Ulaz slobodan.

Dobro nam došli!

Osmrtnicama ba smrtovnice