TUZLARIJE - KULTURA

03.12.2005.
Uz godišnjicu rođenja velikog slikara Ismeta Mujezinovića
Na njegovom licu i bore su imale umjetnički izraz
Jučer se navršilo 98 godina od rođenja jednog od najpoznatijih Tuzlaka, slikara Ismeta Mujezinovića. On je jedan od zaštitnih znakova grada u kome je rođen i gdje je proveo posljednje dane. Tuzlaci, posebno oni koji su ga poznavali, s ponosom ističu njegove umjetničke i ljudske vrijednosti.
Slikar koji je s toliko duha slikao antifašizam, Ismet Mujezinović, sigurno, uz još jednog Tuzlaka, književnika Mešu Selimovića, pripada onim bosanskim vrijednostima koje su na najljepši način obilježile njeno proteklo stoljeće.

Trajan pečat

- Naravno da je bila čast poznavati Ismeta Mujezinovića, čovjeka koji je sav svoj život posvetio umjetnosti i u životu ovoga grada ostavio trajan pečat. Bio je to čovjek na čijem licu su i bore imale umjetnički izraz. Znam da je neizmjerno volio Tuzlu, što govore injegova brojna djela koja je posvetio ovome gradu i ljudima - kazao nam je slikar Ćazim Sarajlić, inače jedan od biografa Ismeta Mujezinovića.
Sarajlić napominje da je, u naravi, Mujezinović bio čovjek koji "nije volio da mu se puno titra" i da je neizmjerno držao do svojih prijatelja, ali i do grada u kome je rođen.

Stalna postavka

- On jeste zagrebački đak, ali je za kulturni milje i BiH i Tuzle mnogo učinio. Mislim da su mu se Tuzlaci, gajeći uspomenu na njega, zaista odužili. U Tuzli danas postoje njegova ulica, galerija, u Međunarodnoj galeriji portreta je stalna postavka njegovih djela, jedna od ovdašnjih gimnazija nosi njegovo ime i, na kraju, u Tuzli mu je izgrađen spomenik - navodi Sarajlić, ističući da u Međunarodnoj galeriji portreta postoji oko 4.000 Mujezinovićevih crteža, a da se u stalnoj postavci slika smjenjuje oko 200 njegovih djela.

A. HADŽIĆ (Avaz)



Osmrtnicama ba smrtovnice