TUZLARIJE - KULTURA

04.12.2005.
Kultura
Nalan, pobjeda ljepote nad historijom
Svaka je velika ljubav pjesma, a jedino nesretne ljubavi ostaju u velikim pjesmama. Da je Schiller dosegao svoju muzu, ne bismo imali Lorelei, da je Laura pristala, ostali bismo prikraćeni za Petrarkin Kanconjer, da je Julija Prešernu rekla "da", ne bi se dogodilo da pjesnik "nov Slovencu venec vije". Kasnije su te velike nesretne ljubavi postale simbolima socijalnih pokreta. Imaju li socijalna previranja na Balkanu koncem prošlog stoljeća svoju ljubavnu pjesmu?

Nalan je ljubavna pjesma nastala početkom devedesetih, kad su stotine tisuća Bosanaca pred ratnim vihorom tražile azil i spas u sjevernim zemljama. Jedan bosanski izbjeglica - emigrant tažio je ljutom rakijom svoju tugu u jednom njemačkom lokalu i tu je sreo konobaricu - kćerku ekonomskog emigranta, koja se zvala Nalan. Srbin se zaljubio u Turkinju u eksteritorijalnom prostoru, dok su u njegovoj zemlji vođe "njegova naroda" vodile bjesomučni rat protiv "Turaka".

Palindromno ime Nalan je tajna, "dijete propale Vizantije, krhotina razbijenog Otomanskog carstva, sasvim obična djevojka s prelijepim zglobom sultanije i kožom boje šumskog meda". Imenice Nalan nema u rječniku turskih imena, jer to je ime naziv jednog gorskog kristala što ga je izbrusila žudnja.

Pjesnik ne može dodirnuti tu ljepotu neposredno, ali to umjesto njega čini njegov anđeo. "Ona predmetima otupi sječiva, njihov dodir više ne nanosi bol. Dok se propinje na prste da dohvati čašu, začujem patuljastog anđela - sklupčan negdje ispod njenog pazuha recituje Hikmetove stihove. Uzeo bih ga nježno na dlan da onjušim njen parfem, njen znoj. Kako da ga izmamim iz gnijezda?"

I dalje, poezija je jasna kao svjetlost na božjem monitoru: "Zamišljam da joj vrškom jezika dodirujem posljednji kičmeni pršljen i sva koža joj zadrhti kao membrana na defu. To se dopadne majušnom plavookom meleku te se preko desne dojke uspentra na ključnu kost, tamo zasjedne i počne da pjeva. Ona tu melodiju čuje kao glas koji je iz potiljka zove. Njen patuljasti plavooki anđeo." Pa onda poanta o anđelu u obliku munje: "Izmislio sam ga da bih znao šta da kažem kada me upita: zašto me tako gledaš?"

Ljubavni ciklus o Nalan iz knjige Cafe Sumatra Dragoslava Dedovića (1963.) jedna je od najvećih ljubavnih poema srednje generacije moderne srpske i bosanskohercegovačke poezije, generacije koja je zatrovana historijom inspirirala i vodila bratoubilačke ratove. Ili, kako to sam pjesnik veli - Nalan, pobjeda ljepote nad historijom.
(Mile Stojić - DANI)

Osmrtnicama ba smrtovnice