TUZLARIJE - KULTURA

07.12.2021.
Premijerom Hamleta počinju 27. Tuzlanski pozorišni dani:
Biti ili ne biti, na tuzlanski način

Premijerom Narodnog pozorišta Tuzla "Hamlet" Williama Shakespearea, u režiji Zlatka Pakovića, počinju 27. Tuzlanski pozorišni dani.

Tuzlarije


Ljubitelji pozorišne umjetnosti će gledati baš Shakespeareovog Hamleta, prikazuje se stvarnost onakva kakva jeste. Hamlet je najveći omaž pozorištu, a Shakespeare najveći dramski pisac. Jedino pomoću pozorišne predstave u jednom društvu, kad zakažu sve ostale institucije, moguće je dokazati zločine koji su u tom društvu skriveni.

O tome je govorio režiser predstave Zlatko Paković.



- Čestite duše mogu proći i završiti u paklu od države i društva na dva načina, ili da polude ili umru. Ako govorite istinu, to je put koji nas vodi na gubilište, ali ima umiranja i umiranja, kao što možete živjeti kao kukavica ili hrabar čovjek, tako se i može i umrijeti kao kukavica ili hrabar čovjek. Biti ili ne biti, znači možete živjeti a ne biti, a možete umirati a biti, dodao je još Paković.

Glumica Jasmina Ibrahimović igra Ofeliju, vrlo zahtjevnu ulogu koja nosi poruku, koja prikazuje ljude načete duše.



- Dva mjeseca se radilo puno, ali bez tako predanog rada ovakva predstava se ne može iznijeti, kazao je glumac Elvis Jahić koji igra Hamleta.



Tuzlarije


- Počinje pozorišni praznik u kojem se uživa, glumci i predstave se ne takmiče nego predstavljaju. Praviti bilo šta u doba pandemije predstavlja podvig, smatra direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić:



Nastojalo se Hameta približiti sadašnjem vremenu i kada je kostim u pitanju. Kostimografkinja Vesna Teodosić je govorila o svom radu, o traženju zadovoljavajućeg kolorističkog ključa za Hamleta.



U petak 10.12. počinju Tuzlanski pozorišni dani, a završavaju se 20.12.2021. Premijerne predstave, jedna dječija, pozorišta iz Sarajeva, Mostara, Pečuha, Zenice, Tuzle, promocije knjiga, izložba fotografija, garantuju kvalitet 27. Tuzlanskih pozorišnih dana.

Tuzlarije


Sabina Mešić



Osmrtnicama ba smrtovnice