TUZLARIJE - KULTURA

11.12.2021.
Počeli 27. Tuzlanski pozorišni dani:
Elvis Jahić oduševio ulogom Hamleta

Jedno od najpoznatijih Šekspirovih (Shakespeare) djela, Hamlet, izvodi se vijekovima u pozorištima širom svijeta. Fascinantna je aktuelnost Hamleta, likova i situacija, koji pokazuje da vrijeme prolazi, mnogo šta se mijenja, usavršava, pronalazi ali ljudska priroda ostaje ista.

Tuzlarije


27. Tuzlanski pozorišni dani počeli su sinoć premijernim izvođenjem predstave Hamlet koju je režirao Zlatko Paković. Glumci Narodnog pozorišta Tuzla, izveli su Hamleta prema autentičnom tekstu, bez adaptacije. Elvis Jahić, sjajan u ulozi Hamleta, dočarao je razmišljanja Hamleta, sve dileme koje su ga mučile i razdirale. Čuvena, često ponavljanja rečenica "Biti ili ne biti", osvetiti se ili oprostiti, živjeti ili umrijeti, živjeti kao kukavica ili umrijeti hrabar, govori o dilemama koje muče mladog Hamleta. Kralj, kraljica, Hamlet, Ofelija, i ostali likovi, u raznim varijacijama prisutni su u svim društvima. Kako će neko reagovati na nepravdu, prevaru, izdaju, svjesnost zločina, zavisi od više faktora. Hamlet se odlučio za osvetu.

Priču o kralju koji iznanada umire, kraljici koja se ubrzo udaje za njegovog brata, sinu Hamletu kojem očev duh kazuje da je ubijen, Ofeliji koja voli Hamleta, koji će greškom ubiti njenog oca, u tuzlanskoj verziji, svakako treba pogledati.

Shakespeare se ne smatra bez razloga najboljim dramskim piscem, slojevitost njegovih promišljanja vidi se u monolozima i dijalozima glumaca na sceni, koje su tuzlanski glumci odlično izveli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Igrali su: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić i Milenko Iliktarević.

Buran aplauz za glumce


Tuzlanski pozorišni dani nastavljaju se večeras predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo "To nikad nigdje nije bilo", koju je prema motivima romana "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića, režirao Dino Mustafić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U okviru bogatog programa ovogodišnjih Tuzlanskih pozorišnih dana, u holu Narodnog pozorišta Tuzla postavljena je izložba pozorišnih fotografija Daria Matića.


S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice