TUZLARIJE - KULTURA

09.12.2005.
Francuski ataše za kulturu u posjeti načelniku Tuzle

U sali za sastanke Općine Tuzla danas je načelnik Jasmin Imamović primio atašea za kulturu u Francuskoj ambasadi u BiH, gospodina Lazarea Pauperta i direktora Francuskog kulturnog centra u Tuzli, gospodina Paskala.


Razgovor o budućoj saradnji



Ataše za kulturu
Lazare Paupert
Francuski ataše za kulturu, gospodin Lazare Paupert, rekao je da je osnivanjem Francuskog instituta za kulturu u BiH 2003. godine, počela saradnja Francuske i Bosne i Hercegovine, proširila se otvaranjem kulturnih centara u Mostaru, Banja Luci i Tuzli, a nastaviće se cijelim nizom aktivnosti.

Načelnik Imamović je istakao važnost razvoja kreativne industrije u našem gradu i izrazio želju da se uz pomoć Francuske otvori Laboratorij za pravljenje filma u Tuzli. Smatra da uz Akademiju scenskih umjetnosti, koju imamo u Tuzli, laboratorij može biti dobar i za nas kao i za francuske ulagače u ovaj projekat. Obrazložio je to činjenicom da Bosna i Hercegovina nema ni jednu filmsku kameru, nema ni laboratorij, nego se radi sa iznajmljenim kamerama a filmovi obrađuju najčešće u laboratoriji u Mađarskoj. I pored loših uslova, naglasio je Imamović, često imamo dobre filmove i da zato ideja o filmskoj laboratoriji nije neostvariva.

U nastavku razgovora Imamović je podsjetio da se nekada u našem gradu uz ruski, njemački učio i francusku jezik, a da je sada prisutna velika dominacija engleskog jezika. S tim u vezi, francuski ataše za kulturu izrazio je mišljenje da se zajedničkim naporima može vratiti francuski jezik u osnovne i srednje škole te kao primjer naveo podatak da se otvaranjem Francuskog kulturnog centra u Tuzli sa direktorom Paskalom na čelu, organizovanjem kurseva za učenje francuskoj jezika, stanje popravilo i interes građana za ovaj jezik porastao za 30 %.


Gospodin Paskal
direktor Francuskog kulturnog centra
Direktor Francuskog kulturnog centra, gospodin Paskal, izložio je namjeru da se u martu mjesecu iduće godine napravi filmski festival francuskog filma u kinu Atr, što je jedan od načina da se Tuzlacima približi kultura Francuske.

Na kraju razgovora bilo je i riječi o postavljanju spomenika nekom od francuskih velikana poznatog i Tuzlacima, predložena su i imena ali još nije odlučeno čija će bista krasiti naš grad.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice