TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2022.
Predstava ˝U ime oca˝ večeras u Narodnom pozorištu Tuzla:
Zaboravljena djeca rata ukazuju na probleme civilnih žrtava rata

Nevidljiva, zaboravljena djeca rata su djeca koja su rođena kao posljedica ratnog zločina silovanja. Ne zna se tačan broj djece čiji su očevi silovatelji. Oko 50.000 osoba u toku rata je prošlo torturu silovanja, silovana su i djeca i muškarci ali daleko najviše žene. Neke su držane u logorima do poroda. Nisu sve preživjele, mnoge nisu nikada ispričale svoju priču. Kriju i od svoje djece da su žrtve silovanja, a neke od njih su dijete dale na usvajanje odmah po rođenju. Puno je priča, a jednu od njih ispričala je Ajna Jusić koja je rođena u septembru 1993. godine u sigurnoj kući "Medica" u Zenici. Rođena je kao žrtva silovanja njene majke tokom rata u BiH.

Tuzlarije


Ajna Jusić je predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca, koja svojim aktivizmom daje doprinos da se čuje glas, sada mladih osoba, u čijoj rubrici IME OCA u dokumentima piše NEPOZNAT.

Večeras se u Narodnom pozorištu Tuzla izvodi predstava “U ime oca” koja govori o ovom problemu. Predstava je izvedena prvi put 2019. godine. Jusić je istakla da se kroz rad u pozorištu, umjetnost i kulturu, grade mostovi koji su čvrsti i koje je teško polomiti:



Nakon predstave javlja se puno osjećanja. Ajna Jusić kaže da je na sceni pribrana, a iza često "rasuta".



Tuzlarije
Režiser predstave Darrel Toulon


- Predstava je nastala na osnovu stvarnih svjedočanstava djece koja su rođena nakon silovanja. Najveći izazov u radu na ovoj predstavi je bio doći do ove djece. Doći do njihove priče kako se ne bi išlo u senzacionalizam. Sa djecom su se povezali preko dr. Amre Delić iz Tuzle, kazao je režiser predstave Darrel Toulon.

Djeca rođena nakon silovanja žena, progovaraju kroz predstavu. Treba puno hrabrosti da se javno progovori i bori za prava osoba koje su civilne žrtve rata, ali pravog rješenja problema nema bez angažmana države i njenih institucija. Na danas održanoj press konferenciji dotaknuta su samo neka pitanja ove kompleksne problematike o kojoj se treba i mora govoriti.

Narodno pozorište Tuzla rođendan obilježava nešto intenzivnije. Večeras je predstava “U ime oca”, sutra predstava “Kreketanje”. Ulaz za obje predstave je besplatan, o čemu je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić rekao:



Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice