TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2022.
Na sceni Centra za kulturu Lukavac večeras predstava ˝Abeceda˝

Drugog dana Festivala umjetnosti za djecu, u organizaciji Centra za kulturu Lukavac, gledat ćemo edukativnu predstavu ABECEDA, u režiji Drage Buka, a u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Tuzlarije


Cijena ulaznice je 7 KM, a sve informacije i rezervacije na broj tel: 035/554-440 ili na fb stranici Centra za kulturu Lukavac.

Predstava Abeceda, nastala je po tekstu Feride Duraković, a praizvedba je bila davne, ratne 1995. Abeceda je namjenski pravljena za predškolski uzrast za publiku koja je do sada bila zanemarena, a upravo prema najmlađima imamo i najviše odgovornost, budući da se ljubav prema pozorištu usađuje u najranijem razdoblju.

Tokom proba, predstava je, zbog nove glumačke energije ali i samog doba u kojem živimo poprimila sasvim drugačiji oblik od prvotne Abecede, tako da ne možemo govoriti o klasičnoj obnovi već o adaptaciji.

Glumački ansambl je tokom proba improvizovao, pronalazio nova rješenja, nudio nove asocijacije, obogačivao tekst novim gegovima i klovnovskom igrom i stvorio predstavu koja je potpuno u duhu misije Pozorišta mladih: da kroz zabavu i smijeh, uči i podučava.

Osmrtnicama ba smrtovnice