TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2022.
Najava promocije Sabranih djela Nerkeza Smailagića

Promocija Sabranih djela Nerkeza Smailagića bit će održana u Amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli, u petak 20. maja 2022. godine s početkom u 18, 30 sati.

Tuzlarije



O Nerkezu Smailagiću i njegovim djelima govorit će promotori prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Dževad Hodžić, a moderator je dr. Mensur Husić. Na promociji će se obratiti muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Promociju Sabranih djela Nerkeza Smailagića organiziraju Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa, Institut za društvena i religijska istraživanja i Izdavačka kuća Kupola.

Nerkez Smailagić je rođen u Banjoj Luci. Pravni fakultet u Sarajevu završio je 1951. godine. Studijski je boravio u Francuskoj dva puta – u Nancyju (1953.) i Parizu (1955.) gdje je proučavao političku teoriju i suvremene političke doktrine. Između 1960. i 1962. godine bio je direktor Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. U Zagrebu je živio od 1962. godine i jedan je od suosnivača Fakulteta političkih znanosti u ovom gradu, na kojem je predavao povijest političkih doktrina. Bio je viši znanstveni saradnik na Islamskom teološkom fakultetu (današnjem Fakultetu islamskih nauka) u Sarajevu. Nerkez Smailagić je bio prevodilac i izdavač mnogobrojnih djela s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti i islamistike. Prevodio je s francuskog, njemačkog, engleskog i italijanskog jezika.

Umro je 14. decembra 1985. godine.

Osmrtnicama ba smrtovnice