TUZLARIJE - KULTURA

04.11.2022.
Obavještenje o održavanju seminara o prevenciji suicida kod mladih osoba

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Feniks“ nastavlja kampanju na temu prevencije suicidalnog ponašanja, pod naslovom „BEZBROJ RAZLOGA ZA ŽIVOT“ koja je započeta 2019. godine i sadrži u prvom redu edukativne i promotivne aktivnosti posvećene mladima i drugim ranjivim grupama, a uključuju i susrete sa članovima porodica osoba koje su si oduzele život.

Tuzlarije


U sklopu ove kampanje Udruženje „Feniks“ u saradnji sa Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA organizuje seminar „Prevencija suicida kod mladih osoba“, u petak 04.11.2022. u 11:00 sati, u dvorani „Kaleidoskop“, Kazan mahala 2, Tuzla. Učešće na seminaru će biti omogućeno i online putem Zoom platforme.

Partneri seminara su Centar za kulturu Tuzla i Pozorište mladih Tuzla.

Ova aktivnost se provodi u partnerstvu sa Švedskom nacionalnom asocijacijom za socijalno i mentalno zdravlje RSMH kroz projekat „Organizaciono i institucionalno jačanje Feniksa s razvojem mehanizama održivosti“ u programu podrške od strane švedske organizacije osoba s invaliditetom za međunarodnu saradnju MyRight – Empowers people with disabilities (1.1.2018. do 31.12.2022.).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubistva (10. septembra/rujna) je „Stvaranje nade kroz djelovanje“. Ovako formuliranom temom nastoji se naglasiti potreba za ulaganjem zajedničkih napora različitih aktera kako bi se efektivno suprotstavilo ovom gorućem javnozdravstvenom problemu koji sve više pogađa moderna društva. Potrebno je da svi – članovi obitelji, prijatelji, kolege na radnim mjestima, mediji, vjerski službenici, edukatori, zdravstveni radnici, političari i predstavnici vlasti daju svoj doprinos prevenciji suicida.

Osmrtnicama ba smrtovnice