TUZLARIJE - KULTURA

16.11.2022.
Premijerno u petak u Narodnom pozorištu Tuzla:
Predstava ˝Kao Mačak u čizmama˝ razveseliće djecu i odrasle

Već drugu godinu u okviru Tuzlanskih pozorišnih dana imamo i dvije premijere u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla. Predstavu za odrasle i djecu.

Tuzlarije


Prošlogodišnja predstava "Snjeguljica i čudno ogledalo", imala je odličan prijem kod publike, predstavu je pogledalo oko 10.000 posjetilaca što je za pozorišnu predstavu impozantan podatak.

Djeca su iskrena publika koja reaguju i na dobro i loše. Rad na predstavama za djecu zahtjeva ozbiljnost i predanost da bi rezultat izmamio najmlađoj publici osmijeh na lice.

Ove godine najmlađa publika će imati priliku pogledati predstavu “Kao Mačak u čizmama”. Tim povodim danas je održana press konferencija na kojoj je rečeno da je na predstavi rađeno oko 3 mjeseca. Učesnici u projektu su zadovoljni urađenim i željno očekuju reakciju publike na premijeri u petak.

Premijeru predstave za djecu najavio je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić koji je istakao opredjeljenost Pozorišta da jednaku pažnju imaju za odrasle kao i djecu.



Predstava je rađena u koprodukciji TeartArt-a i Narodnog pozorišta Tuzla. Tekst po motivima bajke Šarl Paro je modernizovan i prilagođen današnjem vremenu, o čemu je govorio režiser predstave i adapter teksta Midhat Kušljugić.



Producent, asistent režije Azur Jahić, govorio je o novim generacijama i važnosti rada na kulturnim sadržajima za djecu.



Mačka igra Jasmina Ibrahimović, kojoj je ovo prva uloga u dječijoj predstavi.



Prije predstave biće održana i promocija knjige zbirke dječijih igrokaza “Mali glumci”, koju potpisuju Midhat Kušljugić i Vahid Klopić.

Tuzlarije


Ukazana je potreba da se napravi knjiga koja će pomoći djeci i pedagozima da imaju materijal za nove predstave, o čemu je jedan od autora, Kušljugić, rekao:



Glumci u predstavi "Kao mačak u čizmama" su Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Irma Zukić, Siniša Udovičić, Jasmina Dedić – Ibrić, Mirza Mujahić i Midhat Kušljugić.

Premijera 18.11.2022. u 18, 00
Prva repriza: 19.11.2022. u 12, 00


Sabina Mešić


Osmrtnicama ba smrtovnice