TUZLARIJE - KULTURA

28.02.2023.
Održana svječana sjednica Gradskog vijeća Tuzle:
Bosna i Hercegovina moja domovina

Bosna i Hercegovina moja je domovina, stihovi su pjesme koju su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla, izveli profesori Renata Nata Bagarić i Zlatan Mujkić, a koji su posebno dirnuli prisutne u sali Narodnog pozorišta Tuzla.

Tuzlarije


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, važan je datum koji se u Tuzli redovno obilježava raznim manifestacijama. Svečana sjednica je prilika da se prisjetimo bitnih činjenica iz historije naše zemlje. Tako je bilo i danas, a u referatu predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić, istaknuto je mnogo podataka o Bosni iz vremena Srednjeg vijeka do današnjih dana.

Tuzlarije
Nataša Perić


- Dejtonski sporazum potvrdio je BiH kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država, Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira. Građani Tuzle su i u periodu Odbrambeno oslobodilačkog rata, pokazali jedinstvo bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Odlukama od 4. aprila i odbranom Tuzle 15. maja 1992. godine, Tuzla je ponovo zauzela važno mjesto u istorijskim trenucima za grad i državu, što joj daje za pravo da se s ponosom nađe u istorijskim knjigama iz kojih će buduće generacije učiti o zemlji i gradu, kazala je između ostalog predsjedavajuća GVT Nataša Perić.

Tuzlarije


Kao što je poznato, 1. marta 1992. godine, skoro dvije trećine građana BiH, na slobodnom referendumu, izabralo je da živi u demokratskoj BiH, čime su potvrdili višestoljetni kontinuitet državnosti i suverenosti BiH. Bio je to glas za državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih drugih. Bio je to glas za slobodu i opstanak BiH u teška vremena.

Prigodan govor održao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić. Istakao je da oni koji negiraju BiH negiraju i Dan nezavisnosti, te da je vrijeme pokazalo da je BiH neuništiva. Ukazao je da se nezavinost države nažalost ne podrazumijeva.

Tuzlarije
Zijad Lugavić


- Kako nas uči, potresni i uznemirujući primjer Ukrajine, nezavisnost države se ne podrazumijeva kao trajna kategorija ako ste okruženi nepoštenim i zlonamjernim agresorima. I zato tvrdim da je nezavisnost stanje i proces. Od odnosa prema svojoj državi zavisi i stepen nezavisnosti. Trideset i jednu godinu napada na našu državu, kako onih iznutra, tako i izvana, nisu znak naše ranjivosti nego znak snage i izdržljivosti. Realnost koju živimo primorava nas da danas, kada cijeli svijet uviđa i prihvata podjelu na one koji poštuju međunarodno pravo i suverinet drugih država, te na one koji se na agresivan način miješaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja, mi u BiH jasno detektujemo ko je na kojoj strani. Ko je za svetost granica i nepovredivost suvereniteta, a ko smatra normalnim podržavati secesionističkie i rušilačke sile u drugim državama. Moramo obilježavati Dan nezavisnosti jer negiraju Bosnu i Hercegovinu. Negiraju i Dan nezavisnosti. Moramo uvijek u manifestacionoj i spomeničkoj kulturi njegovati sve ono što štiti BiH. Mi u Tuzli smo toga svjesni, sa ponosom baštinimo i njegujemo svijetlu tradiciju antifašizma i poštovanja ljudskih prava, rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Tuzlarije



U muzičkom dijelu programa, profesori Renata Nata Bagarić i Zlatan Mujkić su izveli dvije numere a nastavak obilježavanja planiran je za sutra druženjem na Ilinčici.

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice