TUZLARIJE - KULTURA

12.12.2005.
Nacrt budžeta opštine Tuzla
Manje novca za kulturne ustanove

Isti tretman "dobili" su i Međunarodna galerija portreta Tuzla, Behrambegova biblioteka i Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić". Za ove četiri ustanove sredstva su smanjena za ukupno 80.000 KM, te je za projekte planirano svega 170.000 KM.

Zbog toga u ovim ustanovama ne mogu sa sigurnošću tvrditi šta će od planiranih projekata i realizirati.

U Narodnom pozorištu Tuzla iduće sedmice započinju rad na trećem ovosezonskom komadu. Radi se o Šekspirovom djelu "Na Tri kralja" koji će režirati redatelj iz Hrvatske Nina Kleflin, a premijera je najavljena za februar iduće godine.

Iako su u tuzlanskom pozorištu imali u planu oživljavanje dječje scene, neizvjesno je da li će u ovoj sezoni uraditi i jednu predstavu za najmlađe.

"Ove godine smo imali 120.000 KM, a sada je 170.000 KM za četiri ustanove i ne znamo čiji će projekat biti prihvaćen. Prebacivanje na grantovsko finansiranje nas vraća unazad, a taman smo se počeli oporavljati", prokomentarisao je direktor tuzlanskog pozorišta Milenko Iliktarević.

S obzirom da je izvjesno da općinski budžet za 2006. godinu neće biti na vrijeme usvojen, ustanove kulture sredstva za projekte mogu očekivati tek u drugom kvartalu iduće godine.
J. ŠARAC(Nezavisne)

Osmrtnicama ba smrtovnice