TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2023.
Prijem za predstavnike Narodnog pozorišta Tuzla:
Lugavić - Bez kulture nema grada ni države

Tuzlarije


U Narodnom pozorištu Tuzla je u subotu 15. aprila odigrana petstota premijera. Prva premijera odigrana je prije 125 godina. Tim povodom gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić upriličio je danas prijem za direktora i glumce Narodnog pozorišta Tuzla. Razgovarali su o važnosti kulture, te podršci koju svi nivoi vlasti moraju pružati.

Tuzlarije
Direktor Narodnog pozorišta uručio je gradonačelniku plakat prve premijere, bila je to predstava "Običan čovjek"


Prema riječima direktora Narodnog pozorišta Tuzla Mirze Ćatibušića, neupitna je važnost kulture a nekad nam ružni događaji, kao što je bila pandemija, pokažu koliko nam nešto nedostaje.



Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, smatra da je važno da svaki grad podržava umjetnost, kulturu. Činjenica da je prva predstava odigrana prije 125 godina, dovoljno govori koliko Tuzla baštini kulturu.



Glumac Milenko Iliktarević, jubilarnih 35 godina rada u Narodnom pozorištu Tuzla, obilježio je ulogom u petstotoj premijeri, predstavi Macbet, u kojoj je odlično odigrao nadvojvodu Duncana.



Na današnjem prijemu bili su prisutni direktor Pozorišta i glumac Mirza Ćatibušić, glumica Remira Osmanović, te glumci Milenko Iliktarević i Siniša Udovičić.

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice