TUZLARIJE - KULTURA

25.04.2023.
Repriza predstave „HANKA“

U četvrtak, 27.4.2023. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle biće izvedena predstava „Hanka“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla.

Tuzlarije


To je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja. Izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz.

Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s glumcem Adnanom Mujkićem, kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!

U predstavi igra 35 glumaca, pjevača, muzičara i plesača.
Predstava je do sada dobila nekoliko nagrada u Bosni i Hercegovini i regiji:
Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni žirija publike
Najgrada za Najbolju režija za Adnana Mujkića na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
Najgrada za Najbolju kostimografiju za Edinu Topčagić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
Nagrada za Najbolju mušku ulogu u 2022. godini Mirzu Mujagića po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu

Nagrada za Najbolju žensku ulogu u 2022. godini Amili Beširović i Zerini Mujkić po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu.
Informacije i rezervacije karata na: 061 365 600

Mladi Tuzle – Mjesto sigurnog odrastanja

Osmrtnicama ba smrtovnice