TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2023.
Ukupno 308.861,85 KM za projekte neprofitnih organizacija

Danas je u Međunarodnoj galeriji portreta gradonačelnik dr.sc. Zijad Lugavić primio predstavnike neprofitnih organizacija čiji su projekti podržani sredstvima iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu.
 
Tuzlarije


Putem javnog poziva dodijeljena su sredstva  za finansiranje/sufinansiranje ukupno 52 projekta neprofitnih organizacija, koji će se do kraja 2023. godine realizovati na području grada Tuzle. Aktivnosti projekata usmjerene su na socijalnu zaštitu, ljudska prava, ravnopravnost spolova, ekologiju, sport, mlade, te kulturu i kulturno – historijsko naslijeđe.

Projekti nevladinih organizacija se podržavaju u kontinuitetu, posebno za oblast sporta i mladih, rekao je između ostalog gradonačelnik Lugavić:



Trener i takmičar Biciklističkog kluba Zmaj od Bosne, Trle Hajrudin, aplicirao je za projekat “Vozi bicikl čuvaj zdravlje i okolinu”.



O projektu Pozorišta omladinskog aktivizma govoro je Adnan Mujkić predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“:



Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, govorila je o potrebi za primarnom selekcijom otpada. Sredstava će omogućiti da nastave sa edukacijom građana.



Korisnici sredstava su nakon potpisivanja ugovora izrazili svoje zadovoljstvo zbog podrške njihovim projektima.

Za ove namjene iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu odobreno je ukupno 308.861, 85 KM sa pet budžetskih pozicija: „Grantovi neprofitnim organizacijama-udruženja, organizacije i fondacije“, „Grantovi neprofitnim organizacijama – sport“, „Grant za realizaciju akcionog plana za Rome“, „Grant za ostale nacionalne manjine“ i „Grant za projekte za mlade“.
 

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice