TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2006.
Bosanski kulturni centar - istinski centar kulturnih zbivanja
U prosjeku, nova manifestacija svaki drugi dan
Svaki drugi dan, u prošloj godini, u prostorima BKC-a Tuzla dešavali su se koncerti, pozorišne i filmske predstave, izložbe i promocije. Preko 160 različitih manifestacija propratilo je oko 100 hiljada posjetilaca, podaci su koji nedvosmisleno govore o još jednoj uspješnoj sezoni Bosanskog kulturnog centra.

Salko Bukvarević, direktor BKC-a, smatra da je protekla godina posebno zanimljiva i uspješna po velikom broju kvalitetnih i značajnih kulturnih manifestacija.
Prvi put u Tuzli svoj koncert u BKC-u održao je Ivo Pogorelić, pijanist svjetskog glasa. Nakon toga su slijedila 4 dana vrhunske ozbiljne muzike u čast profesora Mirka Dušeka. Ovaj niz koncerta ozbiljne muzike nastavljen je i koncertom našeg sugrađanina Asima Delibegovića koji sada živi u Francuskoj.

U julu mjesecu je bila priređena premijera, vjerovatno najveće pozorišne predstave na ovim prostorima u posljednjih dvadeset godina. Riječ je o "Hamletu" Harisa Pašovića, projektu u kojem su učestvovali glumci iz deset država.

Nastavljena je i uspješna saradnja sa Sarajevo film festivalom koja je u augustu mjesecu rezultirala revijom filmova sa tog festivala.

Za BKC je od posebne važnosti 3. Bijenale umjetnosti minijature BiH, projekat u vlastitoj produkciji BKC-a koji je uspio okupiti oko 250 slikara iz cijele BiH, koji su se predstavili sa više od 700 svojih radova.

Mnoge od spomenutih manifestacija propraćene su i u vijestima Tuzlarija a koliko je BKC prisutan u svakodnevnom životu našeg grada možete se uvjeriti i ako u pretraživač ove rubrike ukucate samo tri slova, bkc.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice