TUZLARIJE - KULTURA

10.08.2023.
11. augusta potpisivanje ugovora:
Sufinansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja

Potpisivanje ugovora za dodjelu sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za sufinansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja (peći na pelet i kompaktno-toplinske podstanice – KTP), obavit će se u petak, 11.8.2023. u 09.00 sati u sali Narodnog pozorišta Tuzla.

Tuzlarije


Grad Tuzla je, putem Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, u martu ove godine raspisao deseti po redu Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aeroagađenja i poboljšanja energijske efikasnosti u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području grada Tuzle. Za ove namjene, u Budžetu Grada Tuzle za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od oko 1.200.000, 00 KM.

Mjere poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja koje su bile predmet sufinansiranja su sljedeće:
- nabavka i ugradnja toplotnih pumpi,
- „utopljavanje“ objekata radi smanjenja toplinskih gubitaka, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata, te nabavka i ugradnja vanjske stolarije,
- nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP,
- nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu – peći na pelet.

Na Javni poziv su pristigle ukupno 504 prijave. Od 412 prijava koje su od strane Komisije ocijenjene kao uredne i potpune, 25 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju peći na pelet, 54 prijave su se odnosile na nabavku i ugradnju kompaktnih toplinskih podstanica - KTP-a, 145 prijava se odnosilo na „utopljavanje“ objekata, a ostalih 188 prijava se odnosilo na nabavku i ugradnju toplotne pumpe.

Grad Tuzla će sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja peći na pelet“ (ukupno 25 aplikanata) i sa aplikantima koji su ispunili propisane uslove za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP“ (ukupno 54 aplikanta), dana 11.08.2023. godine (petak) u 09.00 sati u Sali Narodnog pozorišta Tuzla, zaključiti ugovore o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dodjelom sredstava za sufinansiranje navedenih mjera, dok će se sa aplikantima koji su se prijavili za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjere „utopljavanje objekata“ i mjere „nabavka i ugradnja toplotne pumpe“, ugovori zaključiti po dostavljenju u ostavljenom roku energijskih pregleda od strane aplikanata i objavi konačnih rang listi, u skladu sa raspoloživim iznosom sredstava u Budžetu Grada Tuzle.

Osmrtnicama ba smrtovnice