TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2023.
Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle:
Dobitnici priznanja Meša Bajrić, Adnan Mujkić i Jasmin Salkić

Tuzlarije


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla, koja je održana u Narodnom pozorištu Tuzla, prisusustvovali su predstavnici lokalne, kantonalne i federalne vlasti, te predstavnici gradova i općina prijatelja Tuzle, Osijeka, Pečuha, Sen Denija, Linca, Rijeke, Goražda, Jablanice, Neuma i Bosanske Krupe.



Prigodinim govorom sjednicu je otvorila predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Tuzla, Nataša Perić, čestitajući građanima ovaj značajan datum.

U ime člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, obratla se njegova izaslanica i savjetnica Dženeta Omerdić, koja je uz svečarske poruke istakla da treba nastaviti političku borbu i zasustaviti sve koji su protiv države BiH. Zustaviti sve kojima je cilj razaranje BiH.

Premijer FBiH, Nermin Nikšić, govorio je između ostalog o potvrdi granica BiH, te značajnoj ulozi Tuzle u opstojnosti BiH.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, u svim izlaganju istako je značaj Drugog oktobra 1943. godine.

- 2. oktobra 1943. godine, zajedničkim naporima i žrtvama tuzlanskih patriota, oslobođena je Tuzla. Tuzla je tada postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi. Na ovaj praznik, Dan oslobođenja Tuzle, svi mogu biti ponosni. Oslobođenje Tuzle je tokom Drugog svjetskog rata predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. Ovaj datum predstavlja prekretnicu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, rekao je Lugavić te dodao da se Tuzlaci i danas svojim ponašanjem bore za život dostojan čovjeka. U Tuzli je uspješno sačuvan duh antifašizma više nego bilo gdje u BiH. Tuzla i Tuzlaci svojim tradicionalnim antifašizmom i zajedničkim životom predstavljaju primjer drugim gradovima na Balkanu i šire. Antifašistički duh je potrebno i dalje čuvati i konstantno govoriti o značaju borbe protiv fašizma, jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života.

Tuzlarije


U povodu obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, danas su uručena priznanja Tuzlanska lenta, Tuzlanska plaketa i Povelja Grada Tuzle. Dobitnici priznanja su Meša Bajrić, Adnan Mujkić i Jasmin Salkić. U ime dobitnia zahvalio se Meša Bajrić.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice