TUZLARIJE - KULTURA

04.10.2023.
Grad Tuzla:
Upriličen prijem za Udruženje “Mladi Tuzle” i delegaciju iz Minhena

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle je danas u Gradskoj upravi Tuzle upriličio srdačan prijem za Udruženje “Mladi Tuzle” – Pozorište mladih Tuzle i delegaciju iz organizacije Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena. Ova organizacija ima za cilj pružanje humanitarne pomoći i podrške obrazovanju izbjeglica, a njihova posjeta Tuzli označava kontinuiranu saradnju između lokalnih partnera i međunarodnih organizacija.

Gradonačelnik je tokom prijema istakao izuzetnu važnost kulture i mladih generacija za budućnost grada, te je kazao:

Tuzlarije


“Dobrodošli u grad koji mi najviše volimo. Vaši domaćini, Pozorište mladih u Tuzli, za nas su veoma bitni, s obzirom na njihov rad, kvalitet koji oni prenose na mlade generacije Tuzle. U tom kontekstu, Adnan Mujkić, 2. oktobra, na dan grada Tuzle, zaslužno je dobio plaketu Grada Tuzle za svoj izuzetan doprinos promociji grada kroz svoj rad.”

Također, gradonačelnik Lugavić naglasio je da je kultura od izuzetne važnosti za grad i da su mladi ključna snaga za njegovu budućnost. “Kultura nam je veoma bitna, mladi su nam veoma bitni, bez kulture nema države, nema nacije, moramo se posvetiti kulturi kako bismo imali državu.”

Tuzlarije


Adnan Mujkić, u ime Udruženja i delegacije iz Minhena, zahvalio se gradonačelniku Lugaviću na prijemu i istakao da se svi uvijek osjećaju dobrodošlima u Tuzlu, te je kazao:

“Ovdje se osjećamo kao porodica koja se okupila na jednom mjestu. Naš grad je grad multikulturalnosti i različitosti, i ponosni smo zbog toga.”

Delegacija iz Minhena, Hilfe von Mensch zu Mensch e.V., predvođena Sadijom Klepo, posvećena je integraciji imigranata već više od 30 godina. Cilj njihove posjete Tuzli bilo je odavanje priznanja Srednjoj „Savremeno – umjetničkoj školi“ Tuzla i Mladim Tuzle za njihovo izvanredno učešće i uspješno predstavljanje na festivalu “Balkantage 2023”, gdje su izveli predstavu pod nazivom “Hoću kući” u junu ove godine. Kulturni aspekt ovog posjeta obogatilo je izvođenje predstave “Hanka”, sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, što je privuklo pažnju i interesovanje i lokalne publike.

Tuzlarije


Današnja posjeta naglašava multikulturalnost Tuzle i potvrđuje važnost međunarodne saradnje u oblasti kulture, veza između Minhena i Tuzle donijet će mnoge koristi i inspiraciju za buduće projekte i inicijative.

Osmrtnicama ba smrtovnice