TUZLARIJE - KULTURA

03.01.2006.
Bijenale svjetske fotografije u Andori
Bh. fotografi na 12. mjestu
"To je značajan uspjeh za nas, jer su na ovom bijenalu učestvovale 62 zemlje iz cijelog svijeta. Za temu izložbe izabrali smo prozor, a sedam članova Foto-kluba Sarajevo učestvovalo je sa po jednim radom na ovoj reprezentativnoj izložbi fotografije", rekao je juče Savo Vasiljević, instruktor fotografije u Foto-klubu Sarajevo i član Foto saveza BiH.

Ističe kako je u odnosu na prethodno bijenale u Andori, kad je BiH osvojila 33. mjesto, ovo veliki uspjeh za našu zemlju, te da je ekipa bh. fotografa daleko ispred svih zemalja u regionu, pa čak i ispred Japana.

"Imali smo 57 bodova od ukupnih 168 i nedostajalo nam je samo još dva poena da bismo se plasirali među prvih deset u svijetu", objašnjava Vasiljević.

Kaže da je dvanaest članova Foto-kluba Sarajevo poslalo svoje radove Foto savezu BiH u Tuzlu, te da je njih sedam izabrano da predstavi BiH na Bijenalu svjetske fotografije u Andori.

"Foto klub Sarajevo ima 100 registriranih članova. Njih 30 aktivno izlaže i predstavlja se na svim našim izložbama. Imamo i kurseve fotografije koji su dobro posjećeni, a do sada smo izlagali u više bh. gradova", kaže Vasiljević.

Dodaje da su imali i izložbu u Vranduku, kako bi pomogli Muzej u Zenici, te da se polako počinju pripremati za izložbu fotografije koja će se 2006. godine desiti u Kini. (Nezavisne)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice