TUZLARIJE - KULTURA

06.01.2006.
Drevni običaji pred pravoslavni Božić
Nema Badnjeg dana bez hrastove mladice
Božićna poruka tuzlanskog protonamjesnika Nike Tošića

Pravoslavci će i ove godine upriličiti veliko božićno slavlje. Svečanosti počinju danas na Badnji dan tokom kojeg vladaju posebni običaji.
Na ovaj dan domaćin ili muški potomak sa komšijama ili prijateljima prije izlaska Sunca odlazi u sječu badnjaka. Odsijeca se od hrastovog drveta i obično je to mladica debljine ruke ili noge.
Badnjak se donosi do kuće i prisloni na vrata, a domaćica iznosi pogaču koju prisloni uz njega. Domaćin badnjak stavlja na ognjište, a djeca prosipaju slamu. Na Badnje veče polaže se na vatru da sagori. Sa badnjom večerom završava se četrdesetodnevni post.
Na Božić trpeza mora biti prepuna različitih jela, jer, prema vjerovanju, to sluti na obilje svega u tekućoj godini. Posebno mjesto na trpezi zauzima česnica u koju se stavlja novčić, uz vjerovanje da će osoba koja ga pronađe imati berićetnu i uspješnu godinu.
(Avaz)

Božićna poruka tuzlanskog protonamjesnika Nike Tošića
"Draga djeco duhovna,
Bog je iz ljubavi tijelo uzeo na sebe da bi kao Bogočovjek ponio sa sobom sve naše slabosti i grijehe. Nova radost blagovijesti nam se, draga djeco, jer mir se među nama rađa mir Božji, mir Bogoposlani, mir Bogodarovani. To nije mir koji svijet nudi. Hristov je mir snaga kojom se smrti u oči gleda i raduje joj se.
Božić je Božji dar i radost ne samo u porodici nego i onima u bolnicama na posteljama, zatočenima u tamicama, nepravedno osuđenima, ostavljenima po dječjim i penzionerskim domovima, samcima zaboravljenima po gorama i dalekim selima. Bog ljubi sve podjednako i miluje blagoslovom kao što sunce sija i pravednima i nepravednima. Ljubav Božja neka useli mir u srca moćnih i jakih, milost neka siđe u srca bogatih, nada u srca bolnih i potlačenih, a mudrost i razboritost u srca mladih. Ovom prilikom pozdravljam sve ljude dobre volje - Mir Božji Hristos se rodi cijelu vaseljenu da preporodi.
Želim vam od Boga zdravlja i svekolika dobra u Novoj 2006. godini gospodnjoj", stoji u božićnoj poruci protojereja Tošića.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice