TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2018.
Obilježena 95. godišnjica KUD “Gornja Tuzla”

U sali Društvenog doma Gornja Tuzla sinoć je upriličena posebna manifestacija posvećena 95. godišnjici Kulturno umjetničkog društva "GORNJA TUZLA“ G.Tuzla.

Tuzlarije


Ovu godišnjicu svojim igrama uveličali su i gosti KUD "Sevdah“ iz Velinog Sela i KUD "Bratsko Jedinstvo“ iz Mramora.

KUD „Gornja Tuzla“ G.Tuzla se veže za epohu tadašnjeg Muslimansko društvo Gajret koje je u Gornjoj Tuzli imalo svoj tamburaški zbor osnovan daleke 1928. godine.

Tuzlarije


Kasnijih godina ovo društvo stasa i razvija se da bi poslije drugog svetskog rata dobilo i ime KUD „Bratstvo“ koje je u svom sastavu imalo narodni i zabavni orkestar, folklornu i dramsku sekciju koji su svojim nastupima plijenili pažnju kako kod kuće tako i po tadašnjim nastupima širom bivše Jugoslavije.

U toku ratnih dejstava 1992-1995. godine ovo društvo se privremeno gasi, da bi 1995. godine ponovo počelo sa radom. Entuzijazmom, volonterstvom i ljubavi prema folkloru ovo društvo nastavlja da radi i do današnjih dana, kada i slavi svojih 95. godina postojanja.

Tuzlarije


Razlog postojanja ovog društva leži u velikojj ljubavi njegovih članova koji i danas osim velike volje i znanja, ulažu i svoja sredstva da ovo društvo opstane u teška vremana kada je finansiranje nekog dobrovoljnog društva gotovo nemoguće ostvariti.

Ovo posebno veče kojeg su ukrasili i gosti iz Velinog Sela i Mramora na kraju se uljepšalo i dobrom pjesmom i druženjem do kasnih sati.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Priredio(la): Radio Inat BiH                


Osmrtnicama ba smrtovnice