TUZLARIJE - KULTURA

21.09.2021.
KUD Puračić uzeo učešće u sklopu Svjetskog dana čišćenja

Tuzlarije


Svjetski dan čišćenja okupio je ove godine 18. septembra u globalnoj, ekološkoj akciji čišćenja volontere iz 180 zemalja svijeta u zajedničkoj ideji da očiste planetu od nepravilno odloženog otpada. Jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Tuzlarije


Velika akcija čišćenja provedena je na 30 lokacija širom naše zemlje, a aktivnost u Puračiću-općina Lukavac realizovalo je Kulturno umjetničko društvo „Puračić" na prostoru pijace-Tržnice i Parka.

Tuzlarije


Na akciji je učešće uzelo 37 volontera i prikupili oko 200 vreća smeća i otpada (cca 6m3 ).

Tuzlarije


KUD „Puračić" kontuirano svih ovih godina radi na ekološkom osvještavanju kroz praktične akcije koje provodi u svom mjestu.

Tuzlarije


Istovremno je žalosno da se u centru mjesta na javnoj površini koja je prepuštena zagađivačima prikupi ovako velika količina smeća.

Tuzlarije


Iz KUD-a Puračić se nadaju da će u narednom periodu nadležne institucije i službe spriječiti ponovno zagađenje ovog prostora i organizovati njegovo redovno održavanje i čišćenje.

Tuzlarije


Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Tuzlarije


Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini podržali su specijalni partneri projekta Europska Unija u BiH i Olimpijski komitet u BiH.

Tuzlarije


Zlatni sponzori ove akcije su Eko život d. o. o. i Ina i Energopetrol, dok su ostali partneri projekta Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

Tuzlarije


Hazim Osmanović mr.sc.
Predsjednik KUD "Puračić"

Osmrtnicama ba smrtovnice