TUZLARIJE - KULTURA

14.01.2006.
Općina Tuzla vas poziva
Uključite se u projekat Kreativne industrije
Rok za prijavu je 20. januar 2006. godine

Općina Tuzla realizuje projekat Kreativne industrije u Tuzli. Riječ je o projektu Britanskog savjeta u okviru programa UK SouthEastEurope Forum - "Creative Industries" koji u zemljama jugoistočne Evrope promoviše i razvija kreativnu industriju. U program je uključeno osam zemalja jugoistočne Evrope plus Kosovo gdje je iz svake od ovih država odabran po jedan grad kao primjer kreativne industrije u toj državi. Tuzla je odabrana kao sredina koja ima najbolje uslove za razvoj kreativne industrije u Bosni i Hercegovini.

Kreativna industrija podrazumijeva sektor sa značajnim potencijalom rasta koji povezuje kulturu, kreativnost i privredu. Radi se o saradnji tradicionalne i kreativne ekonomije, kao i povezivanju kreativne industrije sa istraživanjima, tehnološkim razvitkom i inovativnim strategijama. Prema Ministarstvu kulture, medija i sporta UK, kreativnu industriju definišemo kao onu industriju koja potiče od individualne kreativnosti, vještine i talenta i koja ima potencijal za stvaranje bogatstva i radnih mjesta kroz generisanje i eksploataciju individualne svojine. Ona podrazumijeva slijedeće sektore: marketing (oglašavanje, promocija), dizajn (modni, grafički, web-dizajn), arhitektura, primijenjena umjetnost, pozorišna umjetnost, muzika, film, video, TV i radio, književnost i izdavaštvo, fotografija, domaća radinost, zanati, antikviteti, softveri i drugo.

Vrijednost partnerstva sa Velikom Britanijom je u tome što ova zemlja važi za centar kreativne industrije, kreativnog razmišljanja i poduzetništva, i što je vrlo bitno, mjesto gdje se susreću ključne međunarodne mreže i gdje se uspješno mogu razmijeniti kreativne ideje.

Prva faza projekta podrazumijeva izradu Mapping dokumenta čiji je cilj da identifikuje postojeće kapacitete kreativne industrije u Tuzli, pokaže njen profil, istraži koliko je pojedinaca zaposleno u kreativnoj industriji, kao i podstakne samoorganizovanje sektora kreativne industrije da se na jednom mjestu po prvi put u Bosni i Hercegovini promoviše, istakne, definiše i unaprijedi kreativna industrija.

S tim u vezi, potrebno nam je učešće pojedinaca/organizacija koji su zaposleni u kreativnoj industriji u Tuzli i koji bi popunjavanjem kratkog upitnika omogućili stvaranje prve baze podataka, a time i izrade Mapping dokumenta.

Uz pismo Vam prilažemo i kratak upitnik za odabir najuspješnijih aktera i trendova kreativne industrije u Tuzli koji vas molimo da ispunite i pošaljete (lično, e-mailom ili poštom) do 20. januara 2006. g. na jednu od sljedećih adresa:

Općina Tuzla
Muharema Fizovića Fiska 2, 75000 Tuzla
e-mail: [email protected] ili [email protected]

UG Kuća plamena mira Tuzla
Šetalište Slana banja bb, 75000 Tuzla
e-mail: [email protected] ili [email protected]

Popunjavanjem i predajom ovog upitnika vi aplicirate kao akter ili trend kreativne industrije u Tuzli. Bićete uvršteni u bazu podataka, dok će jedan broj aplikanata, kao pozitivan i najuspješniji primjer u svojoj oblasti, biti predstavljeni u Mapping dokumentu.

Informacije koje nam stavite na raspolaganje su ključne za pobliže određivanje sektora kreativne industrije u Tuzli.

Unaprijed zahvaljujemo na saradnji.

S poštovanjem,

Općina Tuzla

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice