TUZLARIJE - KULTURA

28.01.2006.
Širom svijeta obilježili godišnjicu rođenja slavnog Mocarta
Čudo od djeteta staro 250 godina
SALZBURG - Širom svijeta juče je svečano obilježen 250. rođendan Volfganga Amadeusa Mocarta, slavnog austrijskog kompozitora koji je napisao prvu kompoziciju u petoj, a prvu simfoniju u osmoj godini, genija čija su djela i danas popularna u bilo kojoj vrsti muzičke interpretacije, od klasike do hip-hopa.

Iako Mozart nije rođen u Beču, tamo je proveo 10 najproduktivnijih godina, pa će se tim povodom austrijska metropola od petka do nedjelje pretvoriti u veliku scenu na kojoj će se, u okviru "Svečanosti za Mocarta" i proslave 250. godišnjice rođenja, održati mnogobrojni koncerti, filmske, operne i klasične predstave, izložbe, recitali i predavanja. U programu će učestvovati najbolji bečki muzičari, orkestri i glumci - od Bečkih simfoničara, Bečkih dječaka, pijanista Rudolfa Buhbindera, operske dive Ildiko Raimondi, glumaca Sente Berger, Franca Muliera, Elfride Ot i mnogih drugih.

Centralna svečanost u Salzburgu, gdje je Mocart rođen 27. januara 1756. godine, počela je koncertom u Fondaciji Mocarteum, poslije čega će biti otvorena jednogodišnja izložba "Živio Mocart". Bečki filharmonijski orkestar, pod vođstvom renomiranog dirigenta Rikarda Mutija, izveo je tom prilikom Mocartov "Klavirski koncert br. 18".

Oba austrijska grada organizovaće obilaske mjesta koja je kompozitor posjećivao, uključujući njegove omiljene restorane i kuće njegovih prijatelja, ali i suparnika.

U Beču je otvoren i novi muzej u zgradi u kojoj je Mocart živio od 1784. do 1787. i u kojoj je komponovao "Impresario" i "Figarovu ženidbu".

Obnovljeno je 4.400 kvadratnih metara prostora, a na drugom spratu, gdje je Mocart stanovao, napravljen je muzej. Izloženi eksponati vode u Amadeusov svijet, njegov život i rad - od partitura, odjeće, portreta do lente članstva u Slobodnim zidarima i sl. U središtu izložbe je deset godina Mocartovog plodnog stvaralačkog razdoblja u Beču kada je, pored "Figarove ženidbe", napisao i opere "Čarobna frula" i "Don Đovani", "Malu noćnu muziku"...

U Državnoj bečkoj operi juče je izvedena "Čarobna frula", a u Teatru "An der Vien" Mocartova opera "Idomenej". U centru grada ispred katedrale sv. Stjepana postavljen je veliki bijeli šator u kojem se nudi niz informacija i materijala u vezi s obilježavanjem godišnjice Mocartovog rođenja.

"Tri dana Beč će biti oživljen Mocartovim duhom", rekao je intendant Mocartove godine Peter Marboe dodajući da će Mozartov 250. rođendan učiniti nezaboravnim.

Iako je bio prvi umjetnik koji je živio isključivo od svog muzičkog rada i to nimalo loše, Mocart je umro potpuno osiromašen 1791. godine u 35. godini u Beču, a pokopan je na bečkom groblju "St. Marks".

Koncerti povodom obilježavanja Mocartovog jubileja održaće se, između ostalog, i u Moskvi, Pragu, Londonu, Tokiju, Havani i Njujorku.

(Agencije)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice