TUZLARIJE - KULTURA

20.12.2017.
Koncert u Franjevačkom samostanu:
Tuzlanski horovi uljepšali predbožićnu atmosferu

Već nekoliko godina HKD Napredak glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla božićne blagdane učine veličanstvenim. Nakon odličnog koncerta u Bosanskom kulturnom centru, ovoga puta radost predstojećeg blagdana mogli su da osjete svi oni koji su u večeras posjetili Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla u Tuzli i prisustvovali Božićnom koncertu. Koncert je organizovao Zbor "Iuventus Salinarum" koji je ove godine obilježio 20. godišnjicu postojanja i rada.



- Koliko god nam bio drag koncert u BKC-u, moram reći da mi je ovaj, koji se održava u našoj samostanskoj crkvi, još topliji i bliži srcu jer tu sudjeluju zborovi koji djeluju na području grada Tuzle. Na taj način tu se nekako vidi naše zajedništvo i naša blizina. Ne smijemo zaboraviti da upravo kršćanska poruka Božića jeste da Bog želi biti s ljudima. Zato on i dolazi na ovaj svijet da bude Emanuel - Bog s nama. Stoga se u večerašnjem koncertu, ali i u druženju koje je uslijedilo poslije, vidi blizina ljudi jedni s drugima. Osim pjesme, koja je povezala različite zborove, mi smo kroz razgovor i prijateljstvo stvorili nove ideje i za neke buduće nastupe - kazao je za Tuzlarije fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Tuzlarije


Božićnu radost za sve prisutne, pored domaćina zbora "Iuventus Salinarum", pronijeli su i horovi: "Slavuj", Gradski vokalni ansambl "Tuzlanke", Ansambl "Iskre", Mješoviti hor UKUD "Zvonko Cerić, Ženski hor "Alegre" i Zbor osnovne i srednje škole "Sveti Franjo".

U crkvi, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, su odzvanjali taktovi nježnih pjesama. Tako su se mogle čuti božićne pjesme: Veselje ti navješćujem, Narodi nam se i mnoge druge.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice