TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2018.
Međunarodna galerija portreta:
Izložbom i koncertom obilježen Dan nezavisnosti BiH

Bošnjačka zajednica kulture Preporod u saradnji sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Srpskim građanskim vijećem i Centrom za kulturu, svi iz Tuzle, večeras je u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla organizirala prigodnu svečanost.



U sklopu programa otvorena je izložba pod nazivom "Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine", a održan je i koncert sevdalinki koji su za sve prisutne izveli članovi orkestra Balsika.



Inače, ideja za organizovanje svečanosti potekla je od BZK Preporod Tuzla.

- Uz pomoć Arhiva TK uspjeli smo organizovati izložbu na kojoj su između ostalog predstavljeni novinski članci koji su obilježili Dan nezavisnosti, te grbovi BiH kroz njenu hiljadugodišnju tradiciju, kazao je predsjednik povjereništva BZK Preporod Tuzla, Zijad Lugavić dodajući da nije slučajno ovakav događaj organiziran u Tuzli obzirom da je naš grad najmultikulturalniji u BiH.

Tuzlarije


Izložba se sastoji od tri koncepcijske cjeline. Na prvoj su predstavljeni grbovi BiH od srednjovjekovne bosanske države do danas. Druga cjelina govori o historijskim i geografskim kartama na kojima je predstavljena BiH i njen teritorij, a trećom cjelinom su predstavljeni novinski članci, koji podsjećaju na predreferendumsko vrijeme i na dva dana referenduma u BiH.

U svom obraćanju prisutnima Nikola Slavljica iz Srpskog građanskog vijeća je naglasio da je 1. mart za BiH posebno vrijedan datum.

- Bosna i Hercegovina kao država postoji već stotinama godina, te svoju državnost i vlast ima kroz vjekove. Treba podsjećati na značaj nezavisnosti BiH, posebno zbog komplikovane političke situacije, ali i da naučimo mlade generacije. Također, treba podsjeti građane na ono što se dešavalo, i da je BiH, koju mnogi pokušavaju negirati, država, kao i ostale i kao takva će opstati, dodao je Slavuljica.

Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla istakao je zadovoljstvo zbog toga što nakon dvije decenije nacionalna društva iz Tuzle zajednički organiziraju ovakvu vrstu događaja povodom Dana nezavisnosti. Najavio je da će saradnja na sličnim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

Izložba će sutra biti postavljena i u prostorijama Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice