TUZLARIJE - KULTURA

28.02.2018.
Koncert u povodu Dana nezavisnosti:
Publika uživala u najljepšim sevdalinkama o Bosni

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Bosanskom kulturnom centru održan koncert sevdaha "Bosnoljublja". Organizaciju koncerta potpisuje Klub Patriotske lige Tuzla.



Projekat "Bosnoljublja" je nova ideja koju realizuju Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzla, a koji će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku na male ekrane.

Na prvom u nizu planiranih koncerta nastupili su dobro poznati interpretatori sevdalinke: Vesna Hadžić, Sejo Pitić, Bahrija Hadžialić, Arif Alajbegović, Subhija Šehović i Nihad Kantić Šike. Sve izvođače je pratio orkestar maestra harmonike Abaska Bijedića.

Tuzlarije


Tuzlarije


"Bosnoljublja" imaju namjeru obuhvatiti različite apskete kulture sevdaha, od muzičkog i interpretativnog, do književnog i folklornog. Posljednja srijeda u mjesecu od 20 sati biće rezervirana za "Bosnoljublja" - tematsko predstavljanje mnogobrojnih umjetnika sevdaha i poznavalaca naše muzičke, književne i folklorne baštine, kao i izgradnje sevdalinke kao turističkog brenda, u onom smislu u kome kulturni turizam doprinosi privrednom i marketinškog profiliranju jedne zemlje.

Koncertu je prethodila izložba pod nazivom pod nazivom "Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine", koja je otvorena u holu Bosanskog kulturnog centra.



Izložba se sastoji od tri koncepcijske cjeline. Na prvoj su predstavljeni grbovi BiH od srednjovjekovne bosanske države do danas. Druga cjelina govori o historijskim i geografskim kartama na kojima je predstavljena BiH i njen teritorij, a trećom cjelinom su predstavljeni novinski članci, koji podsjećaju na predreferendumsko vrijeme i na dva dana referenduma u BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice