TUZLARIJE - KULTURA

16.04.2018.
Uz note turskog i bosanskog melosa:
Ljubitelji ˝Divanhane˝ uživali u tuzlanskom BKC-u

Nakon sarajevskog koncerta, bosanskohercegovačka grupa "Divanhana" svoju koncertu turneju je nastavila u nedjelju uvečer odličnim nastupom u Tuzli.



Bila je ovo prilika da se Tuzlacima predstavi novi album "Divanhane" pod nazivom "Kardes", a koji je izašao početkom aprila. Novi album skrojen je od 10 numera, te je donio sasvim novi zvuk "Divanhane" isprepleten orijentalnim notama turskog klarinetiste Yunus Emre Elleka. Album je snimljen sa popularnom turskom glumicom i pjevačicom Suzan Kardeş, koja je također sinoć uljepšala "Divanhanin" koncert.



- Ideja za snimanje kombinovanog CD-a turske i bosanske muzike nastala je na festivalu u Briselu, gdje smo imali priliku dijeliti scenu sa Suzan. Povezali smo nakon prvog susreta i vjerovali da će doći do saradnje. U oktobru 2016. godine održali smo naš solistički koncert u Istanbulu te pozvali Suzan da bude specijalna gošća na istom, nakon nekoliko pjesama koje smo skupa izveli potvrdili smo obostrano da ideja o snimanju i realizaciji zajedničkog projekta jeste ispravna. To se pokazalo kao dobra ideju čemu svjedoče i sjajne reakcije na naš novi CD - kazao je Neven Tunjić, član "Divanhane", obraćajući se publici.

Dodao je da Tuzla na ovoj koncertnoj turneji nezaobilazna destinacija obzirom da pojedini članovi benda vode porijeklo sa ovih prostora.

Tuzlarije


Osim novih pjesama, na repertoaru su se našle i stare, dobre poznate numere poput "Crveni fesić", "Sejdefu majka", "Stade se cvijeće rosom kititi"...Dva sata užitka tuzlanska publika je nagrađivala aplauzom, a sam kraj koncerta svi su ispratili na nogama.

Divanhana će u sklopu ove koncertne turneje večeras nastupiti u Zenici.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice