TUZLARIJE - KULTURA

01.05.2018.
Predstavljeni učesnici Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis” Tuzla 2018

Tradicionalno, svake godine oko 1. maja, GUD “Lege Artis” Tuzla, objavljuje učesnike Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis”. Ove godine na horskom šampionatu po odluci Umjetničkog i Organizacionog odbora učešće će uzeti 23 horska ansambla koji će se takmičiti u četiri kategorije i to A-dječiji horovi, B- Ženski i muški horski ansambli, C-vokalni ansambli i D-Mješoviti horovi.

Tuzlarije


Međunarodni horski šampionat “LegeArtis” Tuzla, 2018, održat će se od 31. maja do 3. juna 2018 godine u Tuzli a u organizaciji GUD “LegeArtis” Tuzla i partnersvom BKC TK. Na ovogodišnjem horskom šampionatu učešće će uzeti 23 horska ansambla iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Bugarske i Mađarske, sa preko 1000 horskih umjetnika koji će svoje umijeće višeglasnog muziciranja pored takmičarskih programa pokazati i u revijalnim programima na Ope Air nastupima na trgovima Grada Tuzla kao i na koncertu duhovne muzike.

Horske ansamble će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: red.prof. Jasenka Ostojić (Muzička akadmemija Zagreb), red prof. Marko Vatovec (Akademia za Glasbo, Ljubljana), Cszaba Kyutianski (Muzička akademija Franz Liszt) Budimpešta i maestro Đorđe Stanković (šef hora Beogradske opere).

Pored takmičarskog dijela dirigenti, pjevači i ostali učesnici imat će priliku usavršavati se kroz predavanja i radionice koje će držati istaknuti profesori kao što su Doc. Dr. Miradet Zulić (Muzička akademija I.Sarajevo), van. prof. Dr. Selma Softić Porobić (Univerzitet u Tuzli), Doc. mr. Vojislav Spasić, tenor (FILUM Kragujevac), doc. mr. Dženana Huseinagić, sopran (Slobomir P Univerzitet).

Ulaz za sve programe, radionice i seminare je besplatan.


Osmrtnicama ba smrtovnice