TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2006.
Nedžad Ibrišimović na promocijama knjiga Fatmira Alispahića u Visokom i Kaknju…
˝Poslije Alije, Fatmir je moj lider˝
U petak su u velikoj sali Općine Visoko, a u subotu u Domu kulture u Kaknju, održane promocije novih knjiga Fatmira Alispahića Dnevnik revolucije i Ljetopis 2005, a na obje promocije o knjigama i autoru je govorio živi klasik bh. književnosti, autor jednog od naših najboljih romana – Vječnik, Nedžad Ibrišimović.

Promocije, koje su bile ispunjene do posljednjeg mjesta, pozdravili su i njima prisustvovali načelnici Visokog i Kaknja, Munib Alibegović i Mensur Suri Jašarspahić. Prisutni su bili i ministri u Vladi ZE-DO kantona Aziz Brotlija i Nermin Mandra, te čitav niz uglednika iz političkog, vjerskog i privrednog života ZE-DO kantona, kao što su Asim Muslija, Mirsad Zajimović, Zijad Breščić, Ibrahim ef. Hadžić, Džemal Salihspahić, Senaid Zajimović, Kemal Čelebić…


Ibrišimović i Alispahić sa ekipom Radija Q


Nedžad Ibrišimović i Fatmir Alispahić su u petak poslijepodne gostovali u programu Radija Q iz Visokog, a Alispahić je u petak od 20 do 22 sata bio gost kontakt programa Televizije Igman, te u subotu ujutro Radija NABA iz Visokog. Lokalne radio i tv stanice su dale veliki prostor ovim promocijama.

Kao i prilikom prethodnih promocija svojih knjiga u Zavidovićima, Olovu i Tešnju, Alispahić je otvorio debatu sa prisutnima, tako da su obje promocije trajale oko dva sata, uz veliki broj pitanja prisutnih. Alispahić je ponovio oštre kritike na račun bošnjačke politike, koja se svela, kako je kazao, samo na Sulejmana Tihića i zanemarila akademske potencijale u bošnjačkom narodu. U tom kontekstu Alispahić je kritikovao pristajanje na lažne ustavne promjene kojima Bošnjaci dobrovoljno priznaju Republiku Srpsku i obezvređuju potencijal Tužbe BiH protiv SCiG.

Nedžad Ibrišimović je govorio o svojoj želji da se pridruži Fatmiru Alispahiću u borbi za bosansku Bosnu, a protiv satanizacije i minorizacije bošnjačkog naroda u svim segmentima.

- Moje prisustvo na ovim promocijama je moj skromni doprinos bitkama koje u ime svih nas vodi Fatmir Alispahić. Čitajući njegove knjige bio sam postiđen zbog svoje pasivnosti naspram svega što nam se dešava. Hvala Fatmiru što je u meni probudio taj stid, i hvala mu što mi je omogućio da mu se pridružim. Moj lider je bio Alija Izetbegović, a danas je moj lider Fatmir Alispahić, i zato sa ovdje s njim – rekao je, između ostalog, Nedžad Ibrišimović.


Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice