TUZLARIJE - KULTURA

09.05.2018.
Koncert za pamćenje:
Damir Imamović i Sevdah Takht bend nastupili u Tuzli

Pjesmom "Pod Tuzlom se zeleni meraja", bosanskohercegovački interpretator sevdaha Damir Imamović otvorio je sinoćnji koncert koji je održan u Bosanskom kulturnom centru. Nakon toga, na sceni su mu se pridružili i članovi Sevdah Takht bend-a kojeg čine perkusionist Nenad Kovačić, basista Ivan Mihajlović i violinistica Ivana Đurić. Na repertoaru su se našle pjesme sa albuma "Dvojka", ali i neke druge dobro poznate sevdalinke.

Tuzlarije


Damir Imamović svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha, koji odlično interpretira ljubavnu bol, čežnju i melanholiju, odnosno sve ono što sevdah jest. Skupa sa Sevdah Takht bendom poziva na tradiciju bendove koji prelaze granice aktuelnih žanrova i predstavlja sevdah baziran na stalnom istraživanju i učenju različitih tradicija. Kako zvuči sevdalinka u njihovoj izvedbi poslušajte na videu kojeg smo zabilježili na koncertu.



Podsjetimo da je Imamović unuk legendarnog bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića i sin Nedžada Imamovića, također sevdalije, s kojim je povremeno i nastupao.

Nakon jednoiposatnog muziciranja Damir Imamović i Sevdah Tahkt su dobili zasluženi aplauz te ih je tuzlanska vratila na bis. Koncert je završen izvođenjem sevdalinke "Snijeg pade na behar na voće", a sudeći prema reakcijama publike bila je ovo noć za pamćenje u Bosanskom kulutrnom centru.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice