TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2006.
Večeras bosanskohercegovačka premijera Grbavice


Za večerašnju bh. premijeru filma "Grbavica" Jasmile Žbanić u sarajevskoj "Zetri" štampano je 4.500 ulaznica, saopćili su juče organizatori projekcije.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala, ističe kako je ovo najveća filmska projekcija u zatvorenom prostoru koja se do sada desila u Evropi.

"Odlučili smo se za dvoranu ´Zetra´ zbog toga što ona pruža najbolje tehničke mogućnosti. Tehničku pripremu premijerne projekcije filma u Sarajevu realiziralo je 150 ljudi", rekao je Purivatra.

Kaže kako je za film "Grbavica" urađeno 12 kopija koje će se od 2. marta prikazivati u 12 bh. gradova.

Gradsko vijeće Sarajeva i gradonačelnik Sarajeva Semiha Borovac organizirali su jučer prijem za ekipu filma "Grbavica" u auli sarajevske Vijećnice.

Gradonačelnik Semiha Borovac istakla je da je Jasmilu Žbanić kandidirala za Šestoaprilsku nagradu zbog toga što je ona promovirala grad Sarajevo i državu BiH na najbolji način, a taj način je jezik umjetnosti.

Semiha Borovac je Žbanićevu predložila i za drugo prestižno priznanje "Ključ grada Sarajeva".

Film "Grbavica" na nedavno završenom Filmskom festivalu u Berlinu proglašen najboljim filmom i nagrađen "Zlatnim medvjedom". "Grbavica" je potresna priča o samohranoj majci, ženi silovanoj u ratu, koja se trudi da svojoj kćerki obezbijedi normalan život. U filmu glume Mirjana Karanović, Luna Mijović, Dejan Aćimović, Leon Lučev i drugi.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice