TUZLARIJE - KULTURA

26.08.2018.
Stare slike pričaju:
Grupa mladića na terasi Omladinskog

Dom mladih, Omladinski, samo Dom, a poslije Klub Palma, varijacije su imena za isto mjesto gdje su izlazile generacije Tuzlaka. Svakoj se čini da je najbolje bilo baš kada su oni izlazili, a svako vrijeme imalo je svoju ljepotu.

Tuzlarije


Dograđivanje, pregrađivanje, renoviranje, dio su dugogodišnjeg postojanja mjesta uz samu ulicu, ispred kojeg i zidići u neposrednoj blizini bude sjećanja. Bez obzira na izgled objekta, ono što jednom mjestu daje posebnu vrijednost su ljudi koji su dolazili. Jedno od mjesta gdje je dolazila raja, dobra raja, poznat svijet, gdje se od ulaza počinjalo pozdravljati sa "gdje si, šta ima". Kako koja godina prolazi, sve je manje onih kojih se sjećamo iz vremena kada se izlazilo u Dom. Kako kaže stih iz jedne pjesme Balaševića "neki novi klinci" sada izlaze, i za nadati se da im je lijepo kako je nekada znalo biti i da baš sada memorišu uspomene kojih će se poslije sjećati. Kada je Dom u pitanju, nije se tu samo izlazilo, dolazilo na koncerte, nego i uečstvovalo u radu raznih sekcija.

Na fotografiji, koju je prije par godina u FB grupi Tuzla povratak u prošlost, postavio Samil Nedžibović, vidi se grupa mladića koji su dosta davno sjedili na terasi Doma. Sudeći prema frizurama, odjeći, konobarici u radnom mantilu, mogle bi biti sedamdesete godine prošlog vijeka. Prepoznatljiva je ograda i zgrade u pozadini. Generacije prolaze, Dom srećom ostaje.

Prenosimo jedan od FB komentara Danijal Toromanovic je napisao "S lijeva Mandža, Zoka, Kole, Danica, pok.Šef-Akif!


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice