TUZLARIJE - KULTURA

28.08.2018.
Transilvania international guitar festival:
Emil Hadžiefendić iz Tuzle osvojio prvu nagradu

Trenutno najbolji gitarista u Bosni i Hercegovini, što se može potkrijepiti činjenicama da je osvojio niz prestižnih nagrada, je Emil Hadžifendić iz Tuzle.

Tuzlarije


U protekle dvije godine, a što smo već izvještavali, on je učestvovao na festivalima i takmičenjima u: Istočnom Sarajevu dva puta; Sarajevu na festivalu SIGF dva puta, Bijeljini - Primavera, Zvorniku, Valjevu, Pančevu, na etapnom takmičenju (takmičenje u dvije etape) u Beogradu dva puta, Forum gitare Beč, Weimaru i Monheimu (Njemačka).

Osvojio je pet laureata (prva nagrada), jedno drugo mjesto.

Najnoviji uspjeh mladog gitariste Emila dogodio se na Transilvania international guitar festivalu, koji se održao od 21. do 25. 8. ove godine u Klužu (Rumunija), gdje je kao najmlađi osvojio prvu nagradu u najstarijoj kategoriji bez limita u godinama.

Tuzlarije


Uz novčanu nagradu dobio je stipendiju za učešće na pomenutom festivalu za slijedeću godinu i poziv za solistički koncert u okviru festivala.

Ovaj mladi umjetnik do sada se predstavio tuzlanskoj publici sa četiri solistička koncerta, jednim koncertom u Čapljini i kao gost na koncertu Sanela Redžića u okviru manifestacije ljeto u Tuzli.

U maju ove godine Emil je završio Srednju muzičku školu na odsijeku za gitaru a planira da svoje školovanje nastavi u Weimaru ili Duesseldorfu (Njemačka).

Tuzlarije


Za svoje uspjehe može zahvaliti svesrdnoj podršci svojih roditelja i renomiranom gitarističkom pedagogu Predragu Stankoviću.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice