TUZLARIJE - KULTURA

31.08.2018.
KUD ˝Puračić˝ na turneji po BiH, Hrvatskoj, Bugarskoj i Turskoj

Kulturno-umjetničko društvo "Puračić“ nakon uspješno održanog 8. Međunarodnog festivala folklora "Dani ćaske – Puračić 2018“, nastavilo je punom parom da širi i promovira kulturu i tradiciju.

Tako su tokom protekle sedmice zabilježili tri gostovanja: u Hrvatskoj, Bugarskoj i cjelovečernji koncert u Banovićima.

Prvo su 22.08. na poziv BNM iz Petrinje uzeli učešće u bajramskom programu, gdje su plijenili svojom i grom, pjesmom i muzikom. Isti dan po povratku iz Petrinje, bukvalno su samo promijenili autobus i otputovali na festival u Bugarskoj.

U Bugarsku su putovale veteranke KUD-a koje su našu kulturu i tradiciju predstavile na festivalu u gradu Madan na jugu Bugarske.

Tuzlarije


Kao i uvijek veteranke plijene njihovim nošnjama, igrom, pjesmom i osmjesima pa su na istom festivalu uz pljesak publike dobile i poziv za festival u Rumuniji naredne godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na poziv KUD-a Litva iz Banovića ranije je dogovoren cjelovečernji koncert KUD Puračić u okviru Banovićkog kulturnog ljeta, tako su Puračaci nakon povratka iz Bugarske imali dva dana odmora i proba za cjelovečernji koncert koji su održalu na Trgu u Banovićima 29.08.2018.godine. Devedeset minuta igre, pjesme i lijepih riječi oduševilo je banovićku publiku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Iz KUD-a Puračić kažu da je ovo samo uvertira za još jedno gostovanje u narednoj sedmici, kada Puračaci putuju na festival u Tursku kod svojih dugogodišnjih prijatelja iz gradova Havse i Edirna...

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice