TUZLARIJE - KULTURA

04.03.2006.
U Banjoj Luci jos nisu spremni za ˝Grbavicu˝
Okretanje glave od istine


Sa premijere "Grbavice", filma koji je u Berlinu osvojio "Zlatnog medvjeda", Tuzlaci su izašli sa suzama u očima. Film koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, pokazuje još jednu dimneziju strašnog rata koji je bio na našim prostorima. Sa brojem mrtvih i ranjenih se još uvijek špekuliše, nove se masovne grobnice otkrivaju, a mogu li se sabrati sve žrtve koje ne mogu u rubriku "mrtav" jer nema kolone za sve očeve i majke sve nene i djedove, sve tetke i rođake i sve čiji je neko voljeni žrtva, i sve one kojima nije ranjeno tijelo ali jeste duša i to zauvijek.

Do kraja života svaka silovana žena mora živjeti s tim. Samo ona zna kako se osjeća. Priča iz filma "Grbavica" potakla je neke žene da se jave i ispričaju svoj slučaj, pitanje je šta poslije priče u sredinama u kojima će na nju više pokazivati prstom nego na silovatelje.

Dok se film "Grbavica" prikazuje u svjetskim i domaćim kinima u Banja Luci smatraju da njihova publika nije spremna da vidi taj film te je otkazana premijera. Ako nisu, neka se dobro spreme da pogledaju istini u oči i sami sebe prestanu zavaravati. Lako je lagati druge, puno je teže sebe.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice