TUZLARIJE - KULTURA

08.03.2006.
BOSFAM
Sajam rukotvorina
Od 4. do 9. marta


Bosfam (u blizini Skvera)
Do 9. marta, u tuzlanskom BOSFAM-u (Bosanska familija) radit će Praznični bazar, svojevrsna prodavnica ženskih rukotvorina, nastalnih u radionicama ove organizacije, ali i u domaćoj radinosti vještih i vrijednih tuzlanskih žena.

Uz proizvode žena koje rade u BOSFAM-u, tu su i gosti izlagači, Enisa Pilavdžić izložila je oslikano staklo i svilene marame, zatim oslikano staklo Ljubice Primorac, Salim Ljuma (Agencija za primjenjenu i klasičnu umjetnost "Lunart"), ukrasni premeti Cvetkovski Dragice koje radi uz pomoć unuke.

Tuzlarije su posjetile prodajnu izložbu, gdje se mogu kupiti originalni bosanski ćilimi, serdžade, odjevni predmeti, suveniri koje rade žene izbjeglice i tako zarađuju za život. Rukom rađene, unikatne predmete možete pogledati u ulici Fra Stjepana Matijevića 11. Vuna koja se koristi za izradu ćilma je iz Bosne, tako da je to tipičan domaći proizvod. Radi se u tradicionalnim motivima i bojama ali po želji naručioca može i u netipičnoj boji za ćilim ili bez šara.

Tradicionalni proizvod izgleda najmanje zanima Bosance, jer njihove proizvode uglavnom kupuju stranci kao suvenire i nekad naš svijet koju živi u inostranstvu. S obzirom da je u pitanju ručni rad, da je svaka ova očica prošla kroz ruke žena koje pletu, heklaju, tkaju, vezu ... proizvodi se mogu nabaviti po vrlo povoljnim cijenama.


Bosanska soba


Končane bluze, kratkih ili bez rukava mogu se kupiti za 10 KM
Vuneni dječiji džemperi 10 do 15 KM
Džemperi za odraslu osobu do 30 KM
Duge haljine, uglavnom od pamučnog konca 20 - 25 KM
Prsluci koji se rade kao ćilim, dakle, tkanje, su 30 KM
Veliki tepih 2x3 metra je 840 KM


-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Ljubazna direktorica BOSFAM-a Munira Hadžić nam je odgovorila na svako pitanje i dozvolila da posjetimo i radionicu, u kojoj vlada vrlo prijatna atmosfera. Žene kroz razgovor rade. Za veliki tepih treba do tri mjeseca. Jedna od žena koja radi, Enisa Nukić, donijela je stazu - ćilim, koju je radila kao desetogodišnja djevojčića. Večina žena je tkati naučila rano.


Enisa Nukić pored svog ćilima

Priredio(la): S.M. - V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice