TUZLARIJE - KULTURA

27.11.2004.
Kultura
Sedmica bh.kulture u Turskoj
Sedmica bh. kulture u Turskoj održat će se od 29. novembra do 5. decembra u Istanbulu. Učestvovat će oko 180 bh. umjetnika iz svih oblasti kulturnog stvaralaštva.

˝Manifestacija se otvara izložbom Udruženja likovnih umjetnika BiH˝, najavio je u petak na pres konferenciji u Sarajevu direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer.

U dvorani „Ataturk“ u Istanbulu će biti izložena 34 umjetnička djela. U istoj dvorani odražavat će se i ostali programi.

Gojer je rekao da će se u okviru ove kulturne manifestacije publici u Turskoj predstaviti i ansambl sarajevske Opere koji će izvesti prvu bošnjačku operu «Hasanaginca», koju je režirao Sulejman Kupusović.

Od ostalih programa se izdvaja: koncerti Sarajevske filharmonije, samostalne izložbe Mersada Berbera i Safeta Zeca izložba Bošnjačkog instituta u palači Dolmabahče u Istanbulu, te nastup Gudačkog kvarteta Sarajevo i Hora sarajevske Opere.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić istakao je da je nastup bh. umjetnika u Turskoj veoma značajan jer se ovim umjetnost u BiH vraća na predratni nivo.

«U Tursku putuje 180 umjetnika. Pored muzičkog programa koji smo pripremili za tursku publiku, tu je i niz izložbi i književnih večeri», rekao je voditelj Opere Naradnog pozorišta Dževad Šabanagić.

Emir Nuhanović, direktor Sarajevske filharmonije je najavio da će ovaj orkestar u Istanbulu izvesti «Srebrenički inferno» zajedno sa Horom sarajevske Opere.

Manifestaciji «Dani bh. kulture u Turskoj» prisustvovat će i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović.

Priredio(la): tz/hayat                


Osmrtnicama ba smrtovnice