TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2019.
Tradicija se nastavlja:
U Tuzli održana Svetosavska akademija

U čast Svetog Save i povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana tradicionalna Svetosavska akademija.



Poklonici svetosavlja došli su da odaju poštovanje prema svojoj pravoslavnoj vjeri i njenom utemenitelju, prvom patrijarhu, prosvetitelju i državniku Svetom Savi. Svetosavsku akademiju organizirala je Srpska pravoslavna crkva Tuzla.

Tuzlanski sveštenik Miloš Trišić u izjavi za medije je kazao da je ovo jedinstvena manifestacija na kojoj se spajaju tradicija, vjera i kultura.

- Svake godine organizujemo Svetosavsku akademiju, koja ima za cilj da pokaže kulturno-umjetnički program koji je pripreman u čast Svetog Save, iz bogate kulturne baštine srpskog naroda sa prostora TK i uopšte iz BiH, dodao je Trišić.

Na Svetosavskoj akademiji održan je koncert Etno grupe "Iva", a prigodnu besjedu ovim povodom održao je iguman manastira Stuplje protosinđel Platon.

Tuzlarije


Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.

Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice