TUZLARIJE - KULTURA

14.02.2019.
Koncertom i izložbom kaligrafije:
Počeli Dani kulture Irana u Tuzli

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini povodom 40. godišnjice Nacionalnog dana Irana, koji je podsjetnik godišnjice pobjede Islamske revolucije, organizirao je manifestaciju Dani kulture Irana, a koja je otvorena večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Konzul za kulturu u iranskoj ambasadi Hossein Nouri ovom prilikom podsjetio je na višestoljetnu vezu BiH i Irana.

Tuzlarije


“Duboke kulturološke sličnosti među narodima Irana i BiH, čiji korijen potiče iz ranijih stoljeća, stvorile su pretpostavke za kulturne, umjetničke i naučne razmjene, ali i omogućile osnove za jačanje privrednih i političkih relacija dviju država”, kazao je Nouri.

Naglasio je da je ova kulturna manifestacija plod višestoljetne saradnje Irana i BiH dodajući da Iran ima kulturu kojom gradi civilizaciju te da takvim jezikom razgovara sa građanima svijeta.

Izrazio je nadu da će Iran biti u prilici da ugosti bh. kulturu na ovaj način.

Posjetioci manifestacije najprije su bili u prilici da poslušaju koncert tradicionalne iranske muzike koju je izvodila grupa "Fargan".



Nakon koncerta uslijedilo je otvaranja izložbe kaligrafskih radova, autora Saida Rezaia, a također posjetioci su mogli uživati u razgledanju iranskih rukotvorina.

Kako je najavljeno, 15. februara će u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir Mirko Dušek” biti upriličen zajednički nastup grupe Fargan te učenika i profesora Muzičke škole.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice