TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2019.
Prestižno takmičenje “Mladi virtuozi”:
Violinistica Arina Behlilović iz Tuzle osvojila 3. mjesto

Mlada violinistica Arina Behlilović iz Tuzle nastavlja nizati uspjehe na takmičenjima. Ovaj put se takmičila u Hrvatskoj na prestižnom takmičenju “Mladi virtuozi”.

Učenica drugog razreda Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”, u žestokoj konkurenciji osvojila je 3. mjesto u svojoj III kategoriji.

Tuzlarije


Da bi čast bila još veća, osvojila je i posebnu nagradu, nagradu za najbolju izvedbu zadane kompozicije hrvatskog skladatelja.

Time je, pored nesebičnog rada i zalaganja, još jednom potvrdila svoje kompetencije, profesorica violine Jasmina Šehanović.

Iz Bosne i Hercegovine takmičila su se još dva učenika Osnovne muzičke škole Tuzla, Aida Rešidbegović i Malik Isabegović, u klasi profesorice Džane Begović. Rešidbegović je također ostvarila zapažen rezulutat osvojivši 5. mjesto u 2 kategoriji i nagrađena je na dodjeli nagrada 17.2.2019. godine.

Takmičenje “Mladi virtuozi” Zagreb održava se od 1994.godine u organizaciji Glazbene škole Pavla Markovca. Danas se održava u novosagrađenoj Muzičkoj akademiji Zagreb.
Posebnost takmičenja je takmičarski program koji, pored uobičajenog, obuhvata izvedbu zadane kompozicije etide ili capriccio hrvatskog kompozitora koje su namjenski pisane za svako takmičenje. Svake godine se štampaju nova notna izdanja domaćih kompozitora, što je veliki podstrek i napredak za obje strane, kako domaće kompozitore, tako i izvođače.

Tuzlarije


Ove godine, na 25.međunarodnom takmičenju Mladi virtuozi učešće su uzeli predstavnici Hrvatske, Austrije, Italije, Litve, Ukrajine, Rusije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Podjela nagrada i koncert prvonagrađenih održao se u prostorijama Muzičke akademije u Zagrebu, u dvorani Blagoje Bersa, u nedjelju 17.februara 2019.godine.

Osmrtnicama ba smrtovnice