TUZLARIJE - KULTURA

22.07.2019.
11. Kaleidoskop započinje multimedijalnim performansom ˝A Museum˝
Foto/video


Multimedijalnim performansom "A Museum", koji je nastao u okviru kulturne razmjene između gradova Tuzla i Saint – Denis, počinje 11. Kaleidoskop.

Umjetnica Clyde Chabot, na danas održanoj press konferenciji govorila je o participativnoj instalaciji. Nakon izdanja u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Tajvanu, Kanadi, Švedskoj, Koreji, Kambodži i Rumuniji, Muzej otvara svoja vrata novim izdanjem u Tuzli u periodu od 23. do 28. jula 2019. godine u Međunarodnom ateljeju "Ismet Mujezinović" Tuzla.

Projekat je inspirisan Heiner Mullerovim djelom Hamlet - Mašina o historiji 20. vijeka, a naročito komunizmu i njegovom padu u Mađarskoj i Čehoslovačkoj.

Tuzlarije
Clyde Chabot


Umjetnica Chabot pozvala je sve da dođu, pogledaju i učestvuju u stvaranju. Svaki posjetilac će moći odabrati jednu fotografiju koja će biti iza njih kada budu pozirali ispred kamere, te kreirati zanimljiv autoportret.

Razni festivalski sadržaji počinju i prije svečanog proglašenja Kaleidoskopa otvorenim. Street Art, A Museum, After Beach, koncert u Vrtiću, garantuju zanimljiv sadržaj i zabavu prvog dana Kaleidoskopa.

Tuzlarije


Asja Redžić, šefica Odjeljenja za sport, kulturu, pitanja mladih i socijalnu zaštitu, najavila je sadržaje, te zamolila građane da imaju razumijevanja u toku šest festivalskih dana kada će se do ranih jutarnjih sati održavati razni sadržaji i koncerti.



Prisutnima se obratio i direktor JU Centra za kulturu Tuzla Dženan Jusufović



O muzičkom djelu prvog dana Kaleidoskopa govorio je Maid Porobić



Umjetnik Mario Ilić govorio je o svom radu kojim će se predstaviti na ovogodišnjem Kaleidoskopu.


Tuzlarije


Svakog festivalskog dana će se objavljivati najave. 11. Kaleidoskop traje od 23. do 28. jula 2019. godine, a održava se na više lokacija u gradu, Gradskom parku, Panonici, parku kod zgrade nekadašnje Muzičke škole, Trgu slobode, Kući Plamena mira, Domu mladih i Međunarodnom ateljeu "Ismet Mujezinović".


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice