TUZLARIJE - KULTURA

16.11.2002.
Tuzlanski pozorišni dani 2002.
Tradicionalni ˝Tuzlanski pozorišni dani 2002.˝ svečano će biti otvoreni sutra, u nedjelju 17. novembra.
Čast otvaranja manifestacije pripala je predstavi ˝Operacija reket˝, Zlatka Jugovića, u režiji Nijaza Alispahića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Tuzla.
Ovaj ansambl će u okviru Dana odigrat još jednu predstavu a riječ je o ˝Putovanju Ivana Frane Jukića˝ u režiji Gradimira Gojera.

Osim Tuzlanskog pozorišta, Tuzlacima će se predstaviti i Bosansko narodno pozorište iz Zenice koje će igrati predstave ˝To je propast tvoja˝ i ˝Dodir˝.
Sarajevski ratni teatar SARTR će igrati predstavu ˝Premijera˝, a Narodno pozorište Mostar predstavu ˝Sylvia˝.
Takodjer, u okviru manifestacije bit će održan omaž Aliji Isakoviću, kada će sarajevski Kamerni teatar 55 igrati Isakovićevu dramu ˝To˝, reditelja Sulejmana Kupusovića.
Hrvatsko narodno kazalište Mostar igrat će ˝Noćnu guštericu˝, a sarajevsko Narodno pozorište igrat će dramu Abdulaha Sidrana ˝U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce˝ reditelja Elmira Jukića.
Na ovogodišnjoj reviji predstavit će se i teatri iz susjednih zemalja: Hrvatsko kazalište Pečuh predstavama ˝Theatermacher˝ i ˝Zašto sam vam lagala˝, Narodno pozorište Ljubiša Jovanović iz Šapca (˝Kaskader˝), Atelje 212 iz Beograda (˝Sabrane priče˝), Narodno pozorište Užice (˝Tartif˝), Istarsko narodno kazalište Pula (˝Storija od Otavija i Nikolete˝), Crnogorsko narodno pozorište Podgorica (Joneskomanija).
Za najmlađe gledaoce bit će odrzane tri predstave: Lutkarsko kazalište Mostar igrat će ˝Tigricu˝ reditelja Zvonka Festinija. Narodno pozorište Tuzla će premijerno izvesti predstavu za djecu ˝Zvrknuti vuk˝ u režiji Tomislava Krstića.

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice