TUZLARIJE - KULTURA

26.03.2006.
Film “Karaula” Rajka Grlića pred sarajevskom publikom
Premijera u prepunoj ”Zetri”

Nakon pobjednika ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, filma Grbavica bh. rediteljke Jasmile Žbanić, olimpijska dvorana Zetra u Sarajevu sinoć je ugostila ekipu još jednog izuzetnog filmskog ostvarenja. Riječ je o filmu Karaula hrvatskog reditelja Rajka Grlića, čijoj je bh. premijeri sinoć u Zetri prisustvovalo oko 6.000 gledalaca.

Filmsku priču koji govori o životu vojnika u maloj karauli na jugoslovensko-albanskoj granici, u posljednjim danima SFRJ, sarajevska publika ispratila je dugim aplauzom i ovacijama upućenim reditelju Grliću i njegovoj ekipi - Emiru Hadžihafizbegoviću, Toniju Gojanoviću, Verici Nedeskoj, Sergeju Trifunoviću, piscu i scenaristi Anti Tomiću... Oni su se nakon projekcije poklonili publici u Zetri, a “zvijezda” večeri bio je bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, koji maestralno odigranom ulogom poručnika Safeta Pašića osvaja publiku širom bivše države.

“Hvala vam što ste došli i hvala Bosni i Hercegovini što je toliko pomogla da ovaj film postoji”, kazao je nakon projekcije obraćajući se publici reditelj Grlić.

Glavni akteri filma bili su vidno uzbuđeni zbog reakcija sarajevske publike.

“Imali smo do sada premijere u Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, ali publika u Sarajevu je definitivno najemotivnije prihvatila film. Ovo je zaista iznad svih mojih očekivanja”, rekao nam je Toni Gojanović.

“Premijera je protekla sjajno i veoma sam sretna. Publika je reagovala na svim pravim mestima i mislim da su apsolutno na pravi način razumeli ovaj film. Ovo veče je veliko priznanje za celu ekipu filma”, kazala je Verica Nedeska.

Nakon projekcije na binu su izašli i pjevači Sabahudin Baho Kurt i Halid Bešlić, koji su dodatno “zagrijali” publiku u Zetri, a Karaula u narednim danima ide dalje - put Zagreba, Splita i Ljubljane. Za sinoćnju premijeru u Zetri nije bilo karata u slobodnoj prodaji, ali će bh. publika, kako su najavili iz producentske kuće Refresh, film moći gledati u redovnoj kino-distribuciji od 30. marta.
Piše: Ma. RADEVIĆ (Foto: DŽ. KRIJEŠTORAC) (Oslobođenje)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice