TUZLARIJE - KULTURA

11.12.2020.
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla:
Najava koncerta pijaniste Dejana Jankovića

JU Centar za kulturu najavljuje koncert mladog pijaniste Dejana Jankovića, koji će biti održan u petak, 11.12.2020. godine u 19:00 sati, u prostorijama Međunarodne galerije portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.

Tuzlarije


Dejan Janković rođen je 1989. godine u Mostaru. Nižu i srednju muzičku školu "Vlado Milošević" u Banjoj Luci završio je 2008. godine u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na odsjeku za klavir u klasi prof. Nevene Popović kao student generacije, a naredne godine završio master studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u istoj klasi, sa prosječnom ocjenom 10. Doktorske studije klavira upisao je 2013. godine kao prvoplasirani kandidat na prijemnom ispitu, i uspješno ih završio 2017. godine, pod mentorstvom prof. dr Vladimira Cvijića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

U školskoj 2013/2014. godini bio je angažovan je kao profesor klavira u Muzičkoj školi Vlado S. Milošević u Banjoj Luci. Od akademske 2014/2015. godine zaposlen je na katedri za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, najprije u zvanju asistenta, a trenutno u zvanju docenta gdje radi na tri stručna predmeta (Klavir – glavni predmet, Klavirski praktikum i metodika klavira)

Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno izdvajaju sljedeće nagrade:
⦁ Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u Beogradu (2014)
⦁ Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Banjalučki bijenale (2012),
⦁ Treća nagrada na Međunarodnom pijanističkom konkursu "F. Šopen" u Rimu (2011)
⦁ Prva nagrada na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010)
⦁ Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja posvećenog stvaralaštvu F. Šopena u Tuzli (2010)
⦁ Prva nagrada i laureat u najstarijoj kategoriji Međunarodnog takmičenja Banjalučki bijenale (2010)
⦁ Prva nagrada na Prolećnoj promenadi mladih pijanista u Beogradu (2009)
⦁ Grad Banja Luka mu 2013. godine dodjeljuje nagradu "Banja Luka – mladima”, kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umjetnosti.

Održao je skoro četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine (KC Banski dvor u Banjoj Luci, Velika dvorana Doma oružanih snaga i Bošnjački institut u Sarajevu) i Srbije (Velika dvorana i Galerija Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Gvarnerijus, Galerija Artget, Galerija Progres, SKC u Beogradu, Sala Kragujevačke gimnazije, Novosadska sinagoga, Koncertna sala Niškog simfonijskog orkestra). Nastupao je i u Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Lipik), Sloveniji (Ljubljana, Novo mesto), Italiji, Belgiji (Ambasada BiH), Španiji (Nacionalno pozoripte Barselona), Francuskoj (Kulturni centar Srbije u Parizu).

Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

PROGRAM KONCERTA:

- S. Rahmanjinov: Etida slika op 39, br. 2 a mol
Etida slika op 39, br. 9 De dur
- S. Prokofjev: Klavirska svita "Romeo i Julija" op. 75:
Narodni ples, Scena (Buđenje ulice), Menuet (Dolazak gostiju), Mlada Julija, Maske, Monteki i Kapuleti, Otac Lorenco, Merkucio, Ples djevojaka s ljiljanima, Rastanak.
- A. Skrjabin: Prelid i nokturno za lijevu ruku op. 9
- A. Vujić: "Round dance"

Molimo posjetioce da se pridržavaju mjera bezbjednosti, uz nošenje zaštitne maske i držanja rastojanja od najmanje 1.5 metra. Broj posjetilaca je ograničen na 30.

Hodžić Maja, dipl.žurnal
PR - Stručni saradnik za odnose s javnošću
JU Centar za kulturu

Osmrtnicama ba smrtovnice